Polen wint ‘Fossil of the Day Award’ voor dubieuze klimaatinspanningen

Op de tweede dag van de klimaattop in Bonn heeft Polen de “Fossil of the Day award” gekregen. In Polen, dat kampt met de hoogste smogwaarden in Europa, is steenkool nog steeds een belangrijke bron van energie.

Sakuto (CC BY-NC 2.0)

Industrie vervuilt de luch boven Polen

De “Fossil of the Day Award” is symbolisch omdat Polen de volgende klimaattop zal organiseren in 2018. In januari 2017 was de luchtkwaliteit in sommige Poolse steden slechter dan in de Chinese hoofdstad Beijing, toch de officieuze wereldkampioen van de luchtvervuiling.

Vandaag hopen onderhandelaars een akkoord te sluiten over nieuwe richtlijnen in de emissiehandel, om in de toekomst te voorkomen dat fossiele brandstoffen hierdoor subsidie krijgen.

Steenkoolmijnen sluiten

‘De Poolse regering trachtte de Europese emissiehandel te gebruiken om hun eigen steenkoolproductie te sponsoren, ten koste van de Poolse bevolking’, stelt Joanna Flisowska, coördinator van het Climate Action Network voor Europees steenkoolbeleid. ‘De fondsen van de emissiehandel zijn bestemd voor investeringen in hernieuwbare energie, waaruit zuivere lucht en groene jobs voortvloeien. Het is aan de Europese Commissie, de Europese Raad en het Europees Parlement om de subsidies te beëindigen voor steenkool.’

Om de doelstellingen van Parijs te halen, moeten alle steenkoolmijnen gesloten zijn tegen 2030. De eerste stap is dus om de subsidies stop te zetten. Als de Poolse regering zijn zin krijgt, zou er 35 miljard euro Europees geld vloeien naar steenkool, een record.

Ik ben proMO*

Nu je hier toch bent

Om de journalistiek van MO* toekomst te geven, is de steun van elke lezer meer dan ooit nodig. Vind je dat in deze tijden van populisme en nepnieuws een medium als MO* absoluut nodig is om de waarheid boven te spitten? Word proMO*.

Wil je bijdragen tot de mondiale (onderzoeks)journalistiek in het Nederlandstalig taalgebied? Dat kan, als proMO*.

Wil je er mee voor zorgen dat de journalistiek van MO* mogelijk blijft en, ondanks de besparingspolitiek, verder uitgebouwd wordt? Dat doe je, als proMO*.

Je bent proMO* voor € 4/maand of € 50/jaar.

Word proMO* of Doe een gift