Polen wint veldslag in zaadoorlog met EU

Nieuws

Polen wint veldslag in zaadoorlog met EU

Robert Stefanicki

21 december 2010

"Polen is een ggo-vrij land nu", stelt de Poolse vertegenwoordiger bij het Europese Hof van Justitie. Dat is wellicht te optimistisch, toch kan de recente uitspraak van het Hof het pad effenen voor een verbod op genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo's).

De Europese Commissie stelt duidelijk dat lidstaten geen verbod op ggo’s kunnen invoeren. Maar al jaren proberen Poolse politici, onder druk van de provincies, het Europese standpunt te omzeilen. In 2007 liet het Poolse parlement aan de Commissie weten dat het een verbod wil op het inzaaien van ggo’s, maar die had daar geen oren naar: “Polen bood geen nieuw wetenschappelijk bewijs dat zo’n verbod kan rechtvaardigen”, klonk het toen.

Helaas voor de Europese Commissie bracht ze Warschau pas twee maanden na het verstrijken van de deadline hiervan op de hoogte. Daardoor kon Polen de beslissing aanvechten bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Dat gaf Polen op 9 december gelijk: zwijgen is toestemmen. De zaak verhuist nu waarschijnlijk naar het hof van beroep.

Achterpoortje

Ondanks het optimisme bij de overheid blijven tegenstanders van ggo’s op hun hoede. “De uitspraak heeft betrekking op een oud wetsvoorstel en verandert niets aan de huidige situatie in Polen”, zegt Roman Sniady van Ggo-vrij Polen. “Als het verdict eenmaal in een wet wordt gegoten, ligt de weg open voor een ggo-verbod”, verklaart Joanna Mis van Greenpeace Polen. “Toch kon de regering zelfs zonder deze uitspraak de twee in de Europese Unie toegelaten ggo-variëteiten, MON810-maïs en de Amflora-aardappel, beletten.”

Dat hebben zes lidstaten – Frankrijk, Oostenrijk, Griekenland, Duitsland,  Hongarije en Luxemburg – reeds gedaan. De Commissie is er niet in geslaagd hun beslissing tegen te houden.

Greenpeace waarschuwt dat ggo’s nog via een achterpoortje Polen binnen kunnen. De huidige wetgeving verbiedt de handel in ggo-zaden, maar landbouwers mogen ze wel inzaaien om aan hun “eigen behoeften” te voldoen. Door deze lacune weet niemand precies hoe groot de oppervlakte met ggo-teelten in Polen is: 3000 hectare volgens sommige schattingen, het dubbele volgens andere.