Jaarlijkse Conga verboden uit vrees voor Amerikaanse inmenging of onder invloed van evangelische kerken?

Politie onderbreekt verboden LGBT-mars in Cuba

© IDAHOT (CC BY-SA 2.0)

Manifestanten tijdens de Conga van 2018

In de Cubaanse hoofdstad Havana zetten politieagenten afgelopen weekend een mars voor holebirechten stop. De mars was een onafhankelijk initiatief en alternatief voor de jaarlijkse Conga tegen homofobie en transfobie, die eerder verboden werd.

Dit jaar zou de twaalfde editie van de ‘Conga tegen homofobie en transfobie’ plaatsvinden. De jaarlijkse mars staat in het teken van de rechten van holebi’s en zet de identiteit en seksualiteit van homoseksuelen en transgenders in de kijker. Maar het Nationaal Centrum voor Seksuele Voorlichting (Cenesex) annuleerde deze editie. Hoofd van de organisatie is Mariela Castro, dochter van Raúl Castro, partijleider van de Communistische Partij van Cuba. Zo’n honderdtal holebirechtenactivisten zetten zondag daarom een eigen Gay Parade op poten, maar ook die mars kreeg geen autorisatie van de regering.

De manifestanten werden na zo’n 400 meter tegengehouden door politie en veiligheidsdiensten in burgeruniform. Volgens BBC werden minsten drie activisten gearresteerd nadat ze geprobeerd hadden de versperring te doorbreken. Activisten zeiden dat het om een mars ging vóór holebirechten en dat ze niet tégen iets manifesteerden. Myrna Rosa Padrón, één van de activistes, benadrukte in een gesprek met New York Times dat het niet ging om een politiek protest. ‘Dit is een feest om de LGBT-gemeenschap meer in de kijker te zetten.’

Verboden door ‘dreiging van de Verenigde Staten’?

Externe organisaties zouden de mars gebruiken om het gezag van de regering te ondermijnen

Mariela Castro verklaarde dat de Conga werd geannuleerd omdat externe organisaties de mars zouden gebruiken om het gezag van de regering te ondermijnen. Volgens de New York Times doelt ze daarmee op de Verenigde Staten en het beleid van Trump tegen Cuba, dat in april nog zwaardere sancties aankondigde tegen Cuba. Ex-president Obama kon in 2014 nog toenadering zoeken tot Cuba en probeerde de economische groei in het land te versterken, maar Trump maakte komaf met de fragiele vriendschapsband.

Met de nieuwe strafmaatregelen lijkt Trump de steun van Cuba aan de Venezolaanse president, Nicolás Maduro te willen bestraffen. Amerikanen mogen nog maar een beperkt bedrag overmaken naar familie in Cuba, het reisverkeer naar het eiland wordt beperkt en Amerikaanse bedrijven kunnen gerechtelijke procedures opstarten tegen buitenlandse bedrijven in Cuba. Het gaat om bedrijven die handelen in Amerikaanse goederen die door Cuba in beslag zijn genomen na de Cubaanse revolutie in de jaren vijftig. Dit laatste embargo werd 23 jaar geleden opgeschort op vraag van de Europese Unie, maar Trump maakte daar in april een einde aan.

Verboden door ‘invloed van de conservatieve kerk’?

Volgens enkele activisten ligt een groeiende invloed van de evangelische kerk aan de basis van het verbod. Die vond afgelopen jaar veel steun in de discussie over het homohuwelijk. Door hun forse campagne werd de wet die het homohuwelijk in Cuba goedkeurde uiteindelijk niet doorgevoerd. De communistische regering lijkt zo toe te geven aan de druk van de kerk. Daarmee ziet Cuba een gelijkaardige tendens als de rest van Latijns-Amerika waar evangelische kerken erin slagen invloed uit te oefenen op het politieke beleid in functie van een rechts-conservatieve agenda.

De bisschop van de methodistische kerk van Cuba, Ricardo Pereira verklaarde aan The Guardian dat hij tevreden was dat de communistische regering rekening houdt met de mening van het volk. ‘De regering beseft dat niet alleen de kerk tegen het homohuwelijk is, maar ook het volk’, vertelde hij.

Achteruitgang?

Na de Cubaanse revolutie werd homoseksualiteit gezien als een afwijking en onverenigbaar met het beleid van revolutionair Fidel Castro. Met de oprichting van Cenesex en het activisme van Mariela Castro kwam daar verandering in. Via Cenesex kon Mariela Castro in 2008 een wet doorvoeren die gratis geslachtsoperaties voor transseksuelen voorziet. Wordt de afschaffing van de Conga een eerste stap terug in de tijd?

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2776   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2776  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.