Politie rolt netwerk voor illegale adoptie naar VS op

Nieuws

Politie rolt netwerk voor illegale adoptie naar VS op

Lansana Fofana

01 september 2004

De politie van Sierra Leone heeft drie kopstukken opgepakt van een netwerk dat kinderen weghaalde bij hun ouders en doorspeelde aan een adoptieagentschap in de Verenigde Staten. Maar Sierra Leona zit economisch aan de grond en sommige ouders zien het kwaad van zo'n netwerk niet in. Als ze mijn kind daar wettelijk adopteren, dan mogen ze er zelfs twee hebben. Ik ben een werkloze weduwe die zes kinderen probeert groot te brengen. Ik kan het gewoon niet aan, zegt Margaret Kabia.

‘Help A Needy Child International’ runt een weeshuis en een opvangcentrum in Sierra Leone. De organisatie smokkelde onlangs 29 kinderen waarvan de ouders nog in leven zijn naar de Verenigde Staten. Volgens de politie benaderden twee van de hoofdverdachten in de zaak, Henry Abu and John Gbla, wanhopige ouders en stelden hen voor hun kind over te dragen voor adoptie. Details kregen ze niet. Diverse ouders die amper voedsel hadden voor hun gezin hapten toe en gaven hun kinderen mee. De kinderen gingen eerst naar een weeshuis in Sierra Leone en dan in kleine groepjes via een buurland als Guinee of Ghana naar de Verenigde Staten.

Volgens de politie van Sierra Leone heeft het Amerikaanse adoptieagentschap Maine Adoption Placement Service meegewerkt aan de kindertrafiek, maar het agentschap wil niet reageren op die beschuldiging. Het heeft wel de ontvangst van de kinderen bevestigd.

Kindertrafiek is een misdaad in Sierra Leone. De drie vermeende kopstukken zijn opgepakt en in staat van vervolging gesteld. De politie zoekt uit hoe de 29 kinderen in de VS terug naar Sierra Leone kunnen worden gebracht, en is ook op zoek naar de biologische ouders van de andere kinderen die verblijven in het weeshuis van ‘Help A Needy Child International’. In afwachting zullen de kinderen onder de bescherming van het ministerie van Gender en Kinderzaken vallen. Om hoeveel kinderen het in totaal gaat, is niet vrijgegeven.

De reacties in Sierra Leone lopen uiteen. Tijdens de burgeroorlog die drie jaar geleden eindigde, werden kinderen gedwongen dienst te nemen als kindsoldaat, verkracht of gebruikt als slaafje. Momenteel heerst er officieel vrede in het land, maar armoede en de ontwrichting van de traditionele familiebanden maken kinderen nog steeds kwetsbaar voor misbruiken allerhande. Ik begrijp de economische problemen in het land, maar dat mag niemand een vrijgeleide geven om arme ouders te misbruiken en hun kinderen zonder toestemming naar het buitenland te smokkelen, zegt Osman Jalloh. Maar hij is een zakenman. Uit de mond van Bassie Conteh, een straatverkoper, klinkt het anders. Voor mij is er niks mis mee. Uiteindelijk zou ik weten dat mijn kind in de Verenigde Staten is en mij hier zou kunnen helpen. (ADR/PD)