Nationale Klimaat- en Energieplannen tegen 2030 zullen cruciaal zijn

Politiek heeft toekomst Europese windenergie in handen

Albrecht Fietz / Pixabay

Windenergie heeft nog steeds een enorm potentieel in Europa, maar de toekomstige groei is erg afhankelijk van het beleid dat regeringen voeren. Dat blijkt uit cijfers van de koepel WindEurope.

Het potentieel is groot: onder gunstige omstandigheden kan windenergie in de EU met maar liefst 88 gigawatt groeien tot 277 gigawatt in 2023. Maar daarvoor moeten regeringen wel duidelijke en ambitieuze klimaatplannen vooropstellen, moeten ze de vergunningsproblemen aanpakken én moeten ze het stroomnet moderniseren.

Brede marge

Als niet aan die voorwaarden wordt voldaan, zal de sector het veel minder goed doen met amper 67 gigawatt, voorspelt WindEurope. Met name de vergunningen zijn een dringend probleem: nu al leiden de vergunningsproblemen tot afhakende investeerders en grote vertragingen in de geïnstalleerde capaciteit.

In het andere uiterste, mochten de Europese lidstaten erg ambitieuze klimaatdoelen aannemen en de vergunningsprocedure maximaal versoepelen, kan Europa er zelfs tot 112 gigawatt bij kunnen krijgen in de volgende vijf jaar.

Het volume dat jaarlijks geïnstalleerd kan worden, schommelt dus tussen de 13 en 22 gigawatt. En die onzekerheid vormt een zware druk de hele sector.

Windmolens op land

Hoe dan ook verwacht WindEurope dat meer dan drie kwart van de nieuwe installaties op land gebouwd zal worden. Spanje, Zweden en Noorwegen vormen de kopgroep. Duitsland doet het dit jaar veel minder goed en blijft ook de volgende jaren onzeker, terwijl de sector in Frankrijk de gestage groei ziet aanhouden.

Het potentieel is groot: onder gunstige omstandigheden kan windenergie in de EU met maar liefst 88 gigawatt groeien tot 277 gigawatt in 2023.

“Windenergie zou snel moeten groeien als je alle belangen meetelt in de strijd tegen de klimaatverandering en het feit dat het de goedkoopste bron van nieuwe energie is”, zegt Giles Dickson, ceo van de sectorkoepel WindEurope. “Maar er is grote onzekerheid over hoe ver de sector kan uitbreiden in de volgende vijf jaar. In veel landen wordt het moeilijker om vergunningen voor nieuwe parken te krijgen. De stroomnetten en energiemarkten werken nog altijd niet zoals dat zou moeten. En veel regeringen hebben simpelweg nog niet beslist hoeveel windenergie ze willen en hoe ze de parken gaan bouwen.”

Klimaatplannen

De Nationale Klimaat- en Energieplannen tegen 2030 zullen cruciaal zijn om helderheid te verschaffen, zegt de sector. Als ze niet ambitieus zijn, zal de doelstelling van 32 procent nooit gehaald worden, laat staan strengere doelstellingen.

“En er staan banen op het spel”, zegt Dickson. “Windenergie stelt nu al meer dan 300.000 mensen tewerk in Europa, maar heeft in Duitsland alleen al 35.000 banen verloren in de laatste vier jaar door problemen met het beleid. De Europese Green Deal moet een duidelijk industriebeleid bevatten voor Europa’s koolstofarme industrieën: steun voor de succesverhalen die we hebben gerealiseerd, en verzekeren dat we handel kunnen blijven drijven met de rest van de wereld, innovatie kunnen blijven aanzwengelen en concurrentieel kunnen blijven.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.