Politiestakingen leiden tot onrust in Brazilië

Nieuws

Politiestakingen leiden tot onrust in Brazilië

Lisa Labath

08 februari 2012

Sinds vorige week woensdag wordt de noordoostelijke stad Salvador, in de Braziliaanse deelstaat Bahia, geteisterd door geweld, moorden, angst en onzekerheid als gevolg van de aanhoudende politiestakingen. Met het befaamde carnaval in het vooruitzicht stijgt de bezorgdheid over de veiligheid en stabiliteit in de regio.

Staking

De militaire politie van de Braziliaanse deelstaat Bahia kondigde vorige week dinsdag aan het werk neer te leggen. De politie eist betere werkomstandigheden en hogere lonen.

Sinds het begin van de staking vorige week dinsdag werden al 93 mensen vermoord. Dit is een verdubbeling tegenover dezelfde periode vorig jaar, schrijft CNN International. Volgens de overheid heeft een derde van de 30.000 politieofficieren het werk neergelegd, wat een gebrek aan politiepatrouilles in de regio tot gevolg heeft.

Salvador is een van de meest gewelddadige steden in Brazilië. Het land wordt gekenmerkt door zijn hoge criminaliteitsgraad. Een van de plaatsen waar de criminaliteit het meest zichtbaar is zijn de sloppenwijken. Maar volgens “Map of Violence 2010”, een rapport van het Braziliaanse Sangari Instituut, zijn de favela’s slechts een deel van het probleem. Globaal gezien is het aantal moorden gedaald. De grootste steden kennen een dalende criminaliteitsgraad, maar het binnenland daarentegen wordt steeds gevaarlijker. Deze criminaliteit roept ook vragen op over het beleid, interne migratie en meer algemeen, de sterke economische ontwikkeling van de verschillende regio’s.

Over twee weken vindt het carnaval plaats, wat jaarlijks duizenden toeristen naar Salvador trekt. Verschillende concerten en evenementen in de aanloop naar het carnaval werden geannuleerd. Er wordt gevreesd dat het geweld van de voorbije week duizenden toeristen zal afschrikken, wat een enorm verlies  van inkomen voor de stad zou betekenen.

Militaire aanwezigheid

Om het geweld, de plunderingen en de moorden een halt toe te roepen werden intussen zo’n 3500 militairen ingezet. De Braziliaanse krant Folha de São Paolo schrijft dat op zondag, als gevolg van de aanwezigheid van de militairen, de gemoederen kalmeerden en de aanhoudende plunderingen in toom hield.

Minister van Defensie Enzo Martins Peri verklaart dat de acties van het leger goed verlopen en een positief effect hebben. Het verhoogde aantal militairen toont de toewijding en steun van de federale regering aan de regering van Bahia.

Laatste ontwikkelingen

President Dilma Rouseff stuurt ook Minister van Justitie José Eduardo Cardozo  naar Salvador, die vanaf zaterdag de dreigende veiligheidscrisis van dichtbij zal opvolgen.

Gouverneur van deelstaat Bahia Jacques Wagner beschuldigt verschillende stakingsofficieren ervan achter het “bloedbad” te zitten, wat erop gericht zou zijn de bevolking angst aan te jagen.

Marcos Prisco, een politieofficier en stakingsleider brengt de frustratie van de politie ten opzichte van Braziliaanse autoriteiten onder woorden. “Als veiligheid het probleem is, onderteken dan de deal met de politie en de officieren zullen vandaag nog het werk hervatten” verklaarde hij.

Zondag was het in Salvador de Bahia relatief rustig, maar op maandag steeg de spanning opnieuw vanwege de weigering van beide partijen om over het einde van de stakingen en de gestelde eisen te onderhandelen.