Poolreizigers maken zich sterk voor Afrikaanse scholen

Nieuws

Poolreizigers maken zich sterk voor Afrikaanse scholen

Peter Dhondt

29 augustus 2008

Unicef-België begint een campagne om tegen eind dit jaar 300.000 euro in te zamelen voor “kindvriendelijke” scholen in Mozambique en Malawi. Het initiatief maakt deel uit van een internationale inspanning om in heel Afrika tegen 2010 vier miljoen kinderen extra naar school te sturen. De Belgische poolreizigers en Unicef-ambassadeurs Dixie Dansercoer en Alain Hubert zijn het gezicht van de Belgische actie.

Eén op de drie kinderen in Afrika bezuiden de Sahara, ongeveer 41 miljoen jongetjes en meisjes, gaat niet naar de lagere school, schat het VN-Kinderfonds. Daar zijn veel redenen voor. In Malawi zijn de schaarse schoolgebouwen er zo slecht aan toe dat er alleen in het droge seizoen les kan worden gegeven. In het zuiden van het land zitten aan één schoolbank gemiddeld vier kinderen. Slechts de helft van de onderwijzers is opgeleid. Op veel plaatsen zijn er domweg niet genoeg boeken en schriften voor iedereen. Veel kinderen moeten ook vroeg gaan werken om hun familie mee te onderhouden.

Kindvriendelijke scholen

Unicef-België start vandaag (29 augustus) een online tombola (www.tombola.unicef.be) en begint ook virtuele bakstenen te verkopen. Het geld dient niet alleen om scholen te bouwen of te renoveren. Er wordt ook lesmateriaal mee aangekocht en het gaat naar de opleiding van leerkrachten en naar programma’s om de scholiertjes vertrouwd te maken met de basisbeginselen van hygiëne en gezondheidszorg.

De investeringen gaan naar “kindvriendelijke scholen”, instellingen waar jongens en meisjes dezelfde kansen krijgen. De leerplannen zijn er relevant voor beide seksen en er zijn bijvoorbeeld ook gescheiden toiletten, een maatregel die op zich vaak al voldoende is om meer meisjes aan te trekken.

Kindvriendelijke scholen staan ook open voor wezen en minderheden. Veel van die kinderen zijn het slachtoffer van de aids-epidemie die in Afrika woedt en worden daarom gediscrimineerd.

De Belgische campagne maakt deel uit van het in 2004 opgestarte ‘Schools for Africa’. Die campagne wordt gedragen door Unicef, de Stichting Nelson Mandela en de Duitse reder Peter Krämer, die 3,8 miljoen euro uit zijn eigen fortuin inbracht. Schools for Africa wil 33 miljoen euro verzamelen om in zes Afrikaanse landen 1.000 kindvriendelijke scholen te bouwen of te renoveren en de leerkrachten en scholiertjes te ondersteunen. Tot hiertoe werkte Schools for Africa al 577 scholen af. Met de Belgische bijdrage kunnen daar 30 à 35 scholen bijkomen.  
      
Wereldwijd hebben ongeveer 93 miljoen kinderen geen toegang tot lager onderwijs. In 2000 waren dat er nog 115 miljoen. Maar met name in Afrika gaat de evolutie veel te traag, vindt Unicef. Vooral op het platteland blijven er nog veel kinderen en vooral meisjes weg uit school.