Popliedje doet onvrede over regering Sierra Leone aanzwellen

Nieuws

Popliedje doet onvrede over regering Sierra Leone aanzwellen

Mohamed Fofanah

19 november 2009

Een eenvoudig popliedje van nationaal idool Emerson Bockarie heeft het publieke debat over de regering in Sierra Leone aangezwengeld. De vorige regering was slecht, maar nu is het nog erger, zingt Bockarie.

“Yesterday Betteh Pass Tiday”, wat zoveel betekent als “gisteren is beter dan vandaag”, zond een schokgolf door het hele land. Niet zozeer door de poëtische tekst of het ritme, maar door de harde sociale kritiek. Het liedje vergelijkt de prestaties van de vorige regering van de Sierra Leone People’s Party (SLPP) met het huidige regime van het All Peoples’ Congress (APC).
Bockarie hekelt de corruptie, de levensduurte, het nepotisme, de lage overheidslonen en de stagnerende economie.
“We identificeren ons met dit liedje omdat Emerson het allemaal zegt: er lijkt niets te veranderen”, zegt Sahid Sesay, een leraar in de hoofdstad Freetown. Volgens Sesay zorgde de overheid voor een stijging van de lonen met 20 procent, maar werd het effect daarvan meteen uitgevlakt omdat de prijzen evenveel stegen.
De APC-regering won de verkiezingen na een campagne met de nadruk op verandering, en de nieuwe president Ernest Bai Koroma beloofde “nultolerantie” voor corruptie. Sindsdien wordt de regering echter zelf geplaagd door corruptieschandalen. Hoge functionarissen moeten van de Anticorruptiecommissie hun eigendommen declareren, maar de meeste ministers en hoge ambtenaren hebben dat nog niet gedaan.
Ook volgens Valnora Edwin, directeur van de niet-gouvernementele Campagne voor Goed Bestuur, gaat het niet voldoende in de goede richting. “Niemand komt investeren in dit land, en de weinigen die het toch doen, wentelen de hoge kosten af op de consumenten, zodat de levensduurte hoog blijft”, zegt ze. “Ik denk dat we nog steeds niet over de juiste mensen beschikken om het land vooruit te helpen. Het is hetzelfde als met de vorige regering, die geplaagd werd door povere structuren, corruptie en een economie in vrije val.”
Salamatu Bah, een straathandelaar in het stadscentrum van Freetown, is het daar niet mee eens. “De overheid doet haar best, en het is nu beter dan vroeger”, zegt hij. “Ik ben het niet eens met het liedje van Emerson. Het gaat er niet om welke regering beter is dan een andere. We hebben gestemd voor verandering, en verandering is wat we eisen.”