Pre-Olympisch China: vrije meningsuiting blijft strafbaar

Nieuws

Pre-Olympisch China: vrije meningsuiting blijft strafbaar

Christiane Mukendi

01 februari 2008

Zes maanden voor de Olympische Spelen voert de Chinese overheid meer arrestaties uit dan ooit tevoren.

De Chinese overheid arresteert steeds meer mensenrechtenactivisten. China will komaf maken met potentiële onruststokers voor de start van de Olympische Spelen, ook al vloekt deze aanpak met de belofte om de mensenrechten te respecteren.
De voormalige arbeider, Yang Chunlin, werd opgepakt nadat hij een succesvolle petitie had opgestart. Yang Chunlin pleitte voor meer democratie in plaats van Olympische Spelen.  En vorige maand viel de politie het huis binnen van Hu Jai, een bekende mensenrechtenactivist en blogger. Hu Jai en zijn gezin stonden al een jaar onder huisarrest. Dat belette de activist en zijn vrouw niet om verder te strijden via het internet en de telefoon. Dankzij Hu Jai’s blog bleef de wereld op de hoogte van China’s misdaden tegen mensenlijkheid. Zijn arrestatie veroorzaakte een golf van verontwaardiging. Bloggers en sympathisanten in binnen en buitenland pleiten voor Hu Jai’s vrijlating. De Verenigde Staten houden, naar eigen zeggen, de situatie in de gaten.
De Chinese overheid beschuldigt alle opgepakte activisten van staatsondermijning. In een dergelijk geval hebben de arrestanten geen recht op een advocaat. China slaagt op die manier om vrije meningsuiting verder te beteugelen. Volgens Reporters zonder Grenzen heeft de Chinese overheid vorig jaar minstens 2500 websites geblokkeerd, waaron der ook heel wat pornografische sites die als argument voor de interventie gebruikt worden.
Zelfs tijdens de Olympische Spelen is vrije informatiegaring niet gegarandeerd. De autoriteiten hebben de uitzendrechten van de Spelen verdeeld onder overheidsvriendelijke mediabedrijven, die ook het uitzendmonopolie voor audio en videobestanden via het internet hebben.