Looninlevering om strijd tegen coronacrisis te financieren

President en ministers van Malawi staan 10 procent van hun loon af

UN Women/Sarah Stacke (CC BY-NC-ND 2.0)

Malawisch president Peter Mutharika en alle ministers van het land staan drie maanden lang 10 procent van hun loon af om de strijd tegen het coronavirus te helpen financieren.

President Mutharika (79) deed de aankondiging samen met de uitrol van een plan om de impact van COVID-19 op de economie van het land te beperken. Dat zegt Today News Africa, op basis van berichten van lokale media in Malawi.

Enkele van de economische steunmaatregelen zijn onder meer een belastingverlaging voor bedrijven, een verlaging van de benzineprijs en steun voor de aanwerving van extra gezondheidswerkers.

Tabaksmarkt blijft open

Vorige donderdag werd in Malawi een eerste geval van corona gerapporteerd. Het was een van de laatste landen van Afrika dat tot dan nog coronavrij was. Ondertussen zijn er vier bevestigde gevallen. Het gaat allemaal om mensen die uit Groot-Brittannië naar Malawi zijn gereisd.

Het land heeft alvast maatregelen genomen om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. Zo zijn de scholen gesloten en raadt de regering mensen aan om de handen vaker te wassen en zoveel mogelijk van thuis uit te werken. Sociale bijeenkomsten van meer dan honderd mensen, inclusief politieke bijeenkomsten en kerkbezoeken, zijn verboden.

De export van tabak, de belangrijkste economische activiteit van Malawi, zal worden verdergezet om buitenlandse inkomsten te garanderen en tabaksboeren aan het werk te houden.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift