President van Guatemala stapt op

Op de vooravond van de presidentsverkiezingen, stapt president Otto Pérez Molina op onder druk van aanhoudende protesten. De beslissing komt er nadat op dinsdag 1 september het parlement besliste om de  onschendbaarheid van de president op te heffen. Daardoor ligt de weg open voor een gerechtelijk onderzoek over de corruptieschandalen waarvan hij beschuldigd wordt.

 

Nu zondag trekken de Guatemalteken naar de stembus om onder meer een nieuwe president en parlement te kiezen. Toch was dat vooruitzicht op een regeringswissel onvoldoende om de protesten te staken. Al sinds april komt het volk nagenoeg wekelijks op straat om hun verontwaardiging te uiten over de verschillende corruptieschandalen, die, zo is gebleken, gecoördineerd werden door de president in hoogst eigen persoon. Lees hierover het recente Guatemala dossier. 

Rosendo Castillo Azurdia / Flickr (CC by 2.0)
Het is de eerste keer sinds de burgeroorlog en de vredesakkoorden van 1996 dat het Guatemalteekse volk zo massaal zijn stem laat horen.
Rosendo Castillo Azurdia / Flickr (CC by 2.0)

Dinsdag 1 september besliste het parlement om de onschendbaarheid van de president op te heffen, zodat die voor het gerecht kan gebracht worden voor onderzoek in de zaak. Daarom besliste de president om zelf zijn functies neer te leggen. Hij verblijft nog in het land en verklaarde zich bereid om alles uit te leggen voor de rechtbank. 

Pérez Molina wordt intussen opgevolgd door vice-president Alejandro Maldonado, tot januari. Dan eindigt officieel de ambtstermijn van Pérez Molina en treedt de nieuwe president aan die zondag verkozen wordt.

Vraag is echter of de verkiezingen van zondag meteen een nieuwe president gaan opleveren. Een van de kandidaten zou hiervoor minstens 50 procent van de stemmen moeten halen, maar het valt te betwijfelen of iemand zo’n duidelijke overwining behaalt.

Casa de América (CC by-nc-nd 2.0)
Pérez Molina, een gewezen militair, is ook mee het gezicht van die gewelddadige periode die het land nog steeds niet verteerd heeft.
Casa de América (CC by-nc-nd 2.0)

Een groot deel van de Guatemalteken gelooft niet in de kandidaten die zich presenteren, omdat ook de oppositiepartij boter op het hoofd heeft in de corruptieschandalen. Ze vragen een volledige hervorming van de kieswet en zelfs een grondwetgevende vergadering voor een nieuwe grondwet.

Het zijn heel spannende dagen in Guatemala, omdat de herinnering aan de 36 jaar lange burgeroorlog en de repressie nog heel vers in het geheugen liggen. Het is de eerste keer sinds de burgeroorlog en de vredesakkoorden van 1996 dat het Guatemalteekse volk zo massaal zijn stem laat horen. Pérez Molina, een gewezen militair, is ook mee het gezicht van die gewelddadige periode die het land nog steeds niet verteerd heeft.

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift

Over de auteur

  • Latijns-Amerika & ecologie
    Alma De Walsche schrijft over ecologische thema’s, van klimaat- en energiebeleid, over landbouw- en voedsel tot transitie-initiatieven en baanbrekers. Ze volgt al enkele decennia Latijns-Amerika, met een speciale focus op de Andeslanden.