Presidentsverkiezingen in Ivoorkust onzeker
Fulgence Zamblé
13 januari 2010
Het is onzeker of de inwoners van Ivoorkust zoals gepland eind februari of begin maart naar de stembus kunnen gaan. Het kamp van president Laurent Gbagbo zegt dat er 429.000 namen onterecht op de kieslijst zijn gekomen. Ivoorkust had al in 2005 presidentsverkiezingen moeten organiseren, maar die worden steeds maar uitgesteld.
De partij van president Gbagbo, het Ivoriaans Volksfront, eist het aftreden van Robert Beugré Mambé, de voorzitter van de Onafhankelijke Verkiezingscommissie. Mambé maakt deel uit van de Democratische Partij, een partij uit de oppositie.
De verkiezingscommissie verwerpt de beschuldigingen. Het Rassemblement des houphouëtistes pour la démocratie et la paix, een losse alliantie van vier oppositiepartijen, oordeelt dat de regeringspartij er alleen op uit is de stembusgang te doen uitstellen. Het Rassemblement overweegt protestacties.
Waarnemers achten de kans groot dat de stembusgang weer wordt uitgesteld nu het vertrouwen tussen de partijen in het land helemaal zoek is.
Aanslepend vredesproces
Ivoorkust werd in 2002 in tweeën gedeeld door een gewapende opstand die een einde wilde maken aan de marginalisering van de inwoners van het noorden van het land. In 2007 maakte een vredesakkoord een einde aan het conflict, maar het gespleten land heeft nog een lange weg te gaan. Vijfduizend voormalige rebellen moeten bijvoorbeeld nog worden gedemobiliseerd en opgenomen in een nieuwe legermacht.
Ook de voorbereiding van de verkiezingen wil maar niet vlotten. De kieslijst had op 6 januari klaar moeten zijn, maar die deadline is inmiddels met twee weken verschoven. Dat was het gevolg van een staking door de ambtenaren die aan de lijst werken. De ambtenaren willen dat achterstallige lonen worden uitbetaald.
Maar het grootste probleem is de samenstelling van de kieslijst. Van de zes miljoen potentiële kiezers zijn er twee miljoen nog niet op de lijst geraakt. Het gaat om mensen die niet opduiken in de nationale gegevensbestanden die de autoriteiten gebruiken om namen te verifiëren, of die er net twee keer in voorkomen.
“Er bestaan dubbels. Mensen veranderen hun gegevens of gebruiken documenten van jongere verwanten om in aanmerking te komen voor een baan of om langer in dienst te kunnen blijven bij de overheid”, zegt Donatien Kacou, een medewerker van de verkiezingscommissie.