Preventie belangrijker in Amerikaans drugsbeleid

Nieuws

Preventie belangrijker in Amerikaans drugsbeleid

Matthew O. Berger

12 mei 2010

Preventie en de behandeling van verslaafden krijgen meer aandacht in het nieuwe drugsbeleid van de VS. Maar de forse aanpak van smokkelaars en dealers verdwijnt niet. De VS richten zich bovendien meer op samenwerking met omringende landen.

De term War on drugs (Oorlog tegen drugs), die al een jaar niet meer wordt gebruikt, lijkt voorgoed geschrapt. De VS zien de drugsproblematiek nu vooral als een uitdaging voor de binnenlandse veiligheid en voor de gezondheidszorg. Dit blijkt uit een dinsdag gepubliceerd beleidsstuk van het Witte Huis dat de nieuwe drugsstrategie van het land aangeeft. Het is een opsomming van een aantal maatregelen die in de plaats komen van de weinig productieve aanpak van voorgaande regeringen. De komende vijf jaar moet de nieuwe aanpak het drugsgebruik onder jongeren en het aantal chronische drugsverslaafden en drugsdoden met 15 procent doen afnemen.
Regeringsfunctionarissen lijken voorgoed afstand te hebben genomen van de term War on drugs. “Drugsproblematiek een oorlog noemen, beperkt je mogelijkheden”, zegt de directeur van de Office of National Drug Control Policy, Gil Kerlikowske. “Het is logischer om naar het probleem te kijken vanuit het oogpunt van openbare veiligheid en gezondheid.” Volgens Kerlikowske zal het nieuwe beleid het drugsgebruik en de gevolgen van de illegale drugssmokkel terugdringen.

Belangrijke stap

“De tijd zal uitwijzen of de veelbelovende retoriek wordt vertaald in blijvende beleidswijzigingen”, zegt John Walsh, een beleidsmedewerker van het Washington Office on Latin America, een niet-gouvernementele organisatie. “Maar de beslissing om de propaganda rondom de War on Drugs af te bouwen is een belangrijke stap. Weinig Amerikanen en zelfs nog minder mensen uit Latijns Amerika zullen de War on drugs als succesvol beschouwen. We zijn toe een aan meer effectieve en menselijke aanpak.”
De Verenigde Staten hebben de meest lucratieve markt voor illegale drugs. “Het is in ons belang om intensief samen te werken met internationale partners om de wereldwijde drugshandel terug te dringen”, zo valt te lezen in het beleidsstuk. De samenwerking moet zich richten op een gezamenlijke aanpak van drugssmokkel en de geldstromen die ermee verband houden, de versterking van organisaties in partnerlanden en het aanbieden van alternatieven voor coca- en opiumboeren. Het nieuwe beleid richt zich daarnaast ook op internationale preventie en behandelingsmethoden.
 
Ethan Nadelmann, directeur van de Drugs Policy Alliance, een netwerk dat opkomt voor een ander drugsbeleid, twijfelt of deze regering echt afstand zal nemen van de War on drugs. Hij ziet niet veel verandering ten opzichte van de regering-Bush. In de begroting is nog altijd veel meer geld beschikbaar voor harde acties tegen producenten en smokkelaars dan voor maatregelen die de vraag moeten verminderen.