Preventie bij vrouwen grootste uitdaging in Afrikaans aidsbeleid

Nieuws

Preventie bij vrouwen grootste uitdaging in Afrikaans aidsbeleid

Koffigan E. Adigbli

09 december 2008

Afrika tekende in 2007 70 procent van alle nieuwe hiv-besmettingen ter wereld op. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Bij maar liefst 59 procent van de gevallen ging het om vrouwen. De organisatie onderstreept de nood aan volgehouden preventiecampagnes tegen de pandemie op het Afrikaanse continent.

Er is nog een andere probleemgroep. Van de meer dan 2 miljoen kinderen die wereldwijd met hiv besmet zijn, leeft 80 procent in Afrika. Slechts een uiterst klein deel van hen krijgt aidsremmers, rekent de WHO voor. Sommige geneesmiddelen die seropositieven in Afrika gebruiken, zijn bovendien voorbijgestreefd.
Voor vrouwen is er zelfs slecht nieuws uit landen waar de ziekte globaal genomen onder controle lijkt. Uit het rapport voor 2007 van de VN-organisatie UNAIDS blijkt dat het aantal hiv-besmettingen bij volwassenen in West-Afrika stabiel blijft, en zelfs afneemt in Mali, Burkina Faso en Ivoorkust. Maar onderzoek bij zwangere vrouwen in Benin heeft uitgewezen dat het aantal hiv-besmettingen daar verdubbeld is sinds 2003.
De strijd tegen aids moet op vele fronten gestreden worden. Noé Sebisaba, een Burundese hiv-drager en de verantwoordelijke van de vereniging Stop Aids, noemt seksueel misbruik, seks tegen betaling, de ontoereikende bescherming van mensen met hiv of aids en een slechte gezondheidszorg als oorzaken van de verspreiding van aids in zijn land en in Afrika in het algemeen. “Om aids de wereld uit te helpen, moet je eerst de armoede aanpakken.”
Ook discriminatie zet een rem op de strijd tegen het zich snel verspreidende virus, oordeelt de voorzitter van het Netwerk voor Mensen die Leven met Hiv in Senegal, Ismaïla Goudiaby. “Dat veroordeelt de zieken tot een clandestien bestaan en verhoogt het risico op de verspreiding van het virus.”
Volgens UNAIDS-directeur Peter Piot zijn er inspanningen van de hele wereld nodig om het tij in Afrika te keren. “De huidige middelen volstaan niet.”