Preventieve politiemacht jaagt tegenstanders gaspijpleiding op stang
Marwaan Macan-Markar
23 juni 2003
De Thaise politie heeft er sinds vorige week een taak bij, naast boeven vangen en het verkeer regelen. Een eenheid van ongeveer 400 manschappen moet de komende jaren verhinderen dat tegenstanders stokken in de wielen steken bij de aanleg van een omstreden gaspijpleiding tussen Thailand en Maleisië. De activisten vrezen dat de agenten geweld zullen uitlokken.
Bangkok en Kuala Lumpur hebben in 1998 een verdrag gesloten over de export van aardgas uit de Golf van Thailand naar Maleisië. De Petroleumautoriteit van Thailand en de Maleisische aardoliemaatschappij Petronas zullen daartoe samen een onderzeese pijpleiding van 225 kilometer aanleggen die per dag een miljard kubieke voet gas kan transporteren. De werken aan het op 565 miljoen dollar geschatte project zouden spoedig moeten beginnen, zodat ze in 2005 rond zijn.
De bewoners van 23 kustdorpen in Songkhla, de meest zuidelijke provincie van Thailand, vrezen dat de aanleg van de pijpleiding en de vervuiling die het gastransport kan veroorzaken, hun visgronden zal verwoesten. Andere tegenstanders voeren aan dat Maleisië meer zal profiteren van de pijpleiding dan Thailand. De protesten hebben het project twee jaar vertraging doen oplopen, terwijl het aanvankelijke traject van de pijplijn moest worden hertekend. Maar de Thaise premier Thaksin Shinawatra heeft gezworen dat de pijpleiding er komt.
Het verzet van de dorpen in Songkhla verloopt overwegend vreedzaam, zolang de ordediensten zich er niet mee moeien. Tijdens een betoging in Hat Yai in december vorig jaar barstte geweld los toen de politie een rustige protestbijeenkomst van dorpsleiders en activisten uiteen sloeg. Meer dan 30 betogers en 15 agenten raakte gewond. Later oordeelden een Thaise senaatscommissie en de nationale mensenrechtencommissie dat de politie de ongewapende betogers veel te hard en onterecht had aangepakt.
Dergelijke incidenten dreigen zich nog vaak te herhalen als er een permanente politiemacht komt die de werken aan de pijpleiding moet bewaken. De aanwezigheid van de politie zal de onvrede bij de kustbewoners niet wegnemen, waarschuwt Parichart Siwaraksa, een lid van het Panel voor de Beoordeling van Milie-effecten, een overheidsorgaan dat het project sinds het begin volgt en er altijd op heeft gewezen dat er onvoldoende rekening werd gehouden met de weerstanden bij de lokale bevolking. De mensen vrezen dat de politie hen zal pesten en geweld zal uitlokken, zegt Penchom Saetang, de coördinator van de niet-gouvernementele Campagne voor een Alternatieve Industrie. In sommige dorpen is er nu al sprake van intimidatie, zegt Ananta Boonsopon, een activiste uit Hat Yai. In sommige dorpen patrouilleert de politie ‘s nachts door de dorpen om te laten zien wie de sterkste is.