Onderzoek van Europees Milieuagentschap

Prijskaartje industriële luchtvervuiling met een derde gedaald

Maxim Tolchinskiy / Unsplash

De luchtvervuiling veroorzaakt door grote Europese bedrijven weegt op de volksgezondheid en het milieu. Die kostprijs blijkt het afgelopen decennium met een derde te zijn gedaald.

De maatschappelijke kost van de luchtvervuiling in Europa is de afgelopen tien jaar met ongeveer een derde gedaald. Dat zegt het Europees Milieuagentschap (EMA) in een analyse.

De luchtvervuiling veroorzaakt door grote Europese bedrijven weegt op de volksgezondheid en het milieu. Die kostprijs blijkt het afgelopen decennium met een derde te zijn gedaald. Dat stelt het EMA in een analyse over de maatschappelijke impact van industriële luchtverontreiniging door de tienduizend grootste industrieën in Europa.

Daling met een derde

Maar het gaat nog steeds om een aanzienlijk prijskaartje: gemiddeld 268 tot 428 miljard euro per jaar. In 2021 waren de milieu- en gezondheidskosten daarom goed voor ongeveer 2 procent van het bbp van de Europese Unie.

Ook blijkt dat slechts 1% (honderd van de tienduizend onderzochte bedrijven) bijna de helft van de totale schade door luchtvervuiling veroorzaakt. Het gaat hier vooral om de vervuiling door kolencentrales. In 2021 waren de vijf lidstaten met de hoogste kost door luchtvervuiling Duitsland, Polen, Italië, Frankrijk en Spanje. Als we rekening houden met het bbp als indicator in verhouding tot de nationale economische output, is de top vijf Bulgarije, Polen, Estland, Griekenland en Cyprus.

Het goede nieuws is wel dat uit de analyse van het EMA naar voren komt dat de totale milieu- en gezondheidskosten van de Europese industrie tussen 2012 en 2021 met een derde (- 33%) zijn gedaald.

‘De Europese Green Deal heeft de vergroening en digitalisering van de Europese industrie bevorderd.’

Energiesector doet het goed

Die daling is vooral te danken aan de energiesector van de EU, goed voor 80 procent van de vermindering in kostprijs. Dat is met name door de toepassing van nieuwe technieken, de transitie naar hernieuwbare energie en het gebruik van minder vervuilende brandstoffen na de implementatie van nieuwe Europese maatregelen.

‘De Europese Green Deal heeft de vergroening en digitalisering van de Europese industrie bevorderd’, stelt het EMA. Het agentschap zegt dat een verdere versterking van de EU-richtlijn inzake luchtkwaliteit de positieve ontwikkeling voor milieu en gezondheid nog zal uitbreiden en de grenswaarden nog dichter in de buurt zal brengen bij de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hanteert. 

Het EMA zal later dit jaar samen met de Europese Commissie een tweede voortgangsrapport over luchtvervuiling publiceren. Daarin zullen ze ook de honderd meest vervuilende verbrandingsinstallaties in de EU in kaart brengen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.