Proces tegen ex-president zet Taiwan in rep en roer

Nieuws

Proces tegen ex-president zet Taiwan in rep en roer

Ben Frijters

27 maart 2009

Voormalig president van Taiwan Chen Shui-bian moest gisteren (donderdag) voor de rechtbank verschijnen wegens vermeende corruptie. Chen zelf spreekt van een politieke afrekening.

De inmiddels 58-jarige oud-president wordt samen met zijn vrouw Wu Shu-chen, hun zoon, schoonzoon en verschillende medewerkers beschuldigd van verduistering, omkoping en het witwassen van geld. Chen wordt ervan beschuldigd 3,12 miljoen dollar te hebben verduisterd van een overheidsfonds.
Dit geld heeft hij daarna doorgesluisd naar een Zwitserse bankrekening. Ook zijn zoon lijkt betrokken in deze zaak omdat er ook vanop zijn naam overboekingen gebeurd zijn.

Steekpenningen

Daarnaast zou hij op zijn minst steekpenningen hebben aangenomen van een Taiwanees bedrijf voor de uitbesteding van openbare werken. Het gerecht voerde ook al gesprekken met vooraanstaande zakenlui aan de hand van geldstromen naar de regering voor steun bij overnames en fusies. 
Donderdag werd ook zijn vrouw verhoord omwille van het aannemen van smeergeld.
Wu nam in 2003 11,8 miljoen dollar aan bij de verkoop van een stuk grond aan het staatspark Hsinchu Science Park. De grond was afkomstig van het Taiwanese bedrijf Taiwan Cement Corporation dat in financiële moeilijkheden zat. De openbare aanklager vermoedt dat Wu in de verkoop als tussenpersoon fungeerde en betaald werd om de overheid te overtuigen het landgoed op te kopen nadat het bedrijf geen kopers vond. 
Tijdens het verhoor donderdag op de rechtbank gaf ze toe dat ze geld ontving bij de verkoop, maar dat het om een politieke schenking ging en niet om smeergeld. Haar naaste medewerker die ook nauw betrokken was in de verkoop sprak echter van een ‘commissie’.

Land in rep en roer

Chen Shui-bian weerlegt alle beschuldigingen die tegen hem lopen. ‘Deze zaak heeft niets met mij te maken en het bezorgt me ondraaglijk veel pijn’, vertelde hij ontredderd tijdens zijn verhoor. Ook de rechterlijke macht kreeg er flink van langs. ‘Opdat de Nationalistische regering alle sympathie en steun van Peking zou krijgen, wordt er nu een heksenjacht georganiseerd op de vorige regering’, beschuldigd Chen.
 Volgens BBC-correspond Cindy Sui in Taipei staat het hele land op zijn kop door de rechtzaak tegen de ex-president. ‘Sommigen zijn gechoqueerd door de aard van de misdrijven waarvan Chen beschuldigd word. Anderen geloven dan weer dat het een politieke afrekening is.’
Taiwan wordt door Peking nog steeds als een deel van China beschouwd. Hoewel het eiland een eigen regering heeft sinds de Chinese burgeroorlog van 1949, wil China nog steeds een hereniging.
Chen was president van 2000 tot vorig jaar en zette zich in deze periode fel af tegen de Chinese druk. Zijn opvolger Ma Ying-jeou haalde de vertroebelde relatie met China echter terug aan.