Sisi legt mensenrechten aan banden

Prominente Egyptische blogger Wael Abbas opgepakt

© Európa Pont (CC BY 2.0)

 

De Egyptische activist en blogger Wael Abbas werd gearresteerd - gekidnapt volgens mensenrechtenorganisaties - nadat de Egyptische autoriteiten een huiszoeking hielden. Het jongste arrest in een golf van arresten sinds president Abdel Fattah al-Sisi herkozen werd voor een tweede ambtstermijn.

Egyptische veiligheidsfunctionarissen bevestigen dat Wael Abbas, die gekend is voor het bekritiseren van de overheid en het aankaarten van politiegeweld, op woensdag 23 mei werd gearresteerd. Ze vertelden AP dat hij geblinddoekt meegenomen werd uit zijn huis. Hij werd veroordeeld voor het verspreiden van vals nieuws en het deelnemen aan een illegale groep.

Abbas voert al meer dan tien jaar campagne tegen mensenrechtenschendingen in Egypte en werd al enkele keren opgepakt. Het Arabische Netwerk van Mensenrechten deelt mee dat zijn gsm en computer in beslag genomen zijn. Volgens de organisatie werd hij meegenomen naar een onbekende locatie waardoor hij geen contact kon opnemen met zijn advocaat.

Golf van verdwijningen

Een golf van gedwongen verdwijningen teistert Egypte al enkele jaren . In 2016 bracht Amnesty International nog een rapport uit over de onverwachte piek in verdwijningen van politieke tegenstanders van de overheid. 

Eerder deze maand arresteerde de Egyptische politie twee prominente activisten, Shady el-Ghazaly Harb en Haytham Mohamedeen. Shady el-Ghazaly is een jonge comedian die vals nieuws zou verspreid hebben. Ook het behoren tot een illegale groep en het verwijten van de president maakte deel uit van de beschuldigingen.

Vlak voor de arrestatie van Abbas werd nog een freelance journalist in een militaire rechtbank tot tien jaar celstraf veroordeeld voor terreurgerelateerde daden. Hij berichtte over het Sinaï gebied.

‘Een journalist voor een militaire rechtbank slepen schendt niet alleen zijn rechten als burger, maar zendt ook de angstaanjagende boodschap dat onafhankelijke berichtgeving over politieke dissidenten en veiligheidsdreigingen door de Egyptische autoriteiten niet zal worden getolereerd’, zei Robert Mahoney van de Commissie voor Bescherming van Journalisten.

Censuurmaatschappij

Sinds het omver werpen Mohammed Morsi in 2013 worden duizenden mensen gearresteerd, protesten worden geband en honderden websites, waaronder die van onafhankelijke journalisten, geblokkeerd.

De overheid beweert dat zulke maatregelen nodig zijn om stabiliteit te creëren en het heroveren van het noordelijke Sinaï-schiereiland in handen van een militante groep die gelieerd zou zijn aan Isis.

Meer dan 1.000 demonstranten zijn gedood in gevechten met veiligheidstroepen, op zijn minst 60.000 mensen zijn naar verluidt gearresteerd of aangeklaagd, honderden kregen een voorlopig doodvonnis en nog eens honderden zijn vermist. De meesten zijn aanhangers van de gebande Moslimbroeders geleid door Morsi. Maar ook liberale seculiere activisten zijn een doelwit.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.