Prozac in afvalwater maakt zeedieren roekeloos

Antidepressiva door het toilet spoelen is geen goed idee. De resten komen in zee terecht en veroorzaken daar vreemd, zelfs gevaarlijk gedrag bij dieren.

Onderzoekers van de Portland State University, in de Amerikaanse staat Oregon, stelden plaatselijke strandkrabben in het laboratorium bloot aan resten van fluoxetine, het actieve bestanddeel van het bekende antidepressivum Prozac.

Vaker voedsel zoeken

De dieren gingen zich daardoor roekelozer gedragen. Ze gingen vaker voedsel zoeken en letten daarbij minder op roofdieren dan ze normaal doen. Ze vertoonden ook overdag foerageergedrag, terwijl ze zich dan schuil horen te houden.

De onderzoekers zagen dat de krabben ook vaker met soortgenoten gingen vechten, niet zelden met dodelijke afloop voor een van beide dieren.

Groter risico

‘De veranderingen die we hebben waargenomen in hun gedrag, kunnen erop wijzen dat krabben die in havens en estuaria leven die met fluoxetine vervuild zijn, een groter risico lopen op predatie en sterfte’, zegt professor milieuwetenschappen Elise Granek in de vakpublicatie Ecology and Evolution.

Uit vroeger onderzoek blijkt dat zeewater in de buurt van plaatsen waar mensen wonen, sporen van medicijnen vertonen. Die komen daarin meestal terecht via het afvalwater. In huishoudens of gezondheidsdiensten worden ze door het toilet gespoeld, waardoor ze in de riolering terechtkomen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2795   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2795  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.