Prozac in afvalwater maakt zeedieren roekeloos
IPS
28 oktober 2017
Antidepressiva door het toilet spoelen is geen goed idee. De resten komen in zee terecht en veroorzaken daar vreemd, zelfs gevaarlijk gedrag bij dieren.
Onderzoekers van de Portland State University, in de Amerikaanse staat Oregon, stelden plaatselijke strandkrabben in het laboratorium bloot aan resten van fluoxetine, het actieve bestanddeel van het bekende antidepressivum Prozac.
Vaker voedsel zoeken
De dieren gingen zich daardoor roekelozer gedragen. Ze gingen vaker voedsel zoeken en letten daarbij minder op roofdieren dan ze normaal doen. Ze vertoonden ook overdag foerageergedrag, terwijl ze zich dan schuil horen te houden.
De onderzoekers zagen dat de krabben ook vaker met soortgenoten gingen vechten, niet zelden met dodelijke afloop voor een van beide dieren.
Groter risico
‘De veranderingen die we hebben waargenomen in hun gedrag, kunnen erop wijzen dat krabben die in havens en estuaria leven die met fluoxetine vervuild zijn, een groter risico lopen op predatie en sterfte’, zegt professor milieuwetenschappen Elise Granek in de vakpublicatie Ecology and Evolution.
Uit vroeger onderzoek blijkt dat zeewater in de buurt van plaatsen waar mensen wonen, sporen van medicijnen vertonen. Die komen daarin meestal terecht via het afvalwater. In huishoudens of gezondheidsdiensten worden ze door het toilet gespoeld, waardoor ze in de riolering terechtkomen.