Publieke opinie Bahrein verdeeld over Formule 1

Nieuws

Publieke opinie Bahrein verdeeld over Formule 1

Publieke opinie Bahrein verdeeld over Formule 1
Publieke opinie Bahrein verdeeld over Formule 1

Charley Dossche

20 april 2012

Het is voorlopig onduidelijk hoe de meerderheid van de Bahreinse bevolking staat tegenover het formule 1-circus dat zaterdag en zondag zijn deuren opent in de golfstaat. Het is wel zeker dat de sjiitische meerderheid zich in de steek gelaten voelt door het soennitische koningshuis.

Vrijdag hebben de F1-rijders voor het eerst kennis kunnen maken met het Bahreinse Internationale Circuit. De kennismaking met het parcours zal welkom zijn aangezien het twee jaar geleden is dat ze er nog op hebben gereden. Vorig jaar werd de Grote Prijs namelijk geannuleerd wegens de Arabische lente die de oliestaat had bereikt.

Ondertussen blijven de betogingen elkaar opvolgen. De sjiitische meerderheid wil duidelijk maken dat het de politiek van de soennitische monarchie niet meer pikt. Tijdens de protestmarsen verschijnen steeds meer spandoeken met slogans die het gemunt hebben op de formule 1 zelf in plaats van de regering. ‘Veel betogers houden spandoeken en plakkaten boven hun hoofd met daarop “de Formule 1 rijdt over Bahreins bloed”’, aldus Freeman, een getuige in het Britse dagblad The Independent.

Traangas in de aanslag

Hij beschrijft ook hoe de protesten tot stand komen. ‘Mensen verzamelen vroeg op de avond in de kleine straatjes van verschillende dorpen. Daar luisteren ze naar toespraken die worden gehouden vanuit een minaret. Als de speech gedaan is, zetten ze koers naar de hoofdstraten waar ze en masse hun ongenoegen uiten.’ Volgens Freeman staan zwaar bewapende ordediensten hen op te wachten met het traangas in de aanslag.

De Guardian heeft het over disproportioneel geweld van de politie. Betogers klagen over het gebruik van patronen met hagel door de veiligheidstroepen. Er zouden ook geregeld razzia’s worden uitgevoerd om activisten op te pakken. Volgens opposanten leeft de politie de nieuwe veiligheidswet, die stelt dat ze hun wapen enkel als laatste redmiddel mogen gebruiken, niet altijd na.

John Yates, veiligheidsadviseur van de Bahreinse autoriteiten, zei woensdag dat er zeker protestacties zouden zijn tijdens het weekend. Hij beweerde ook dat er geen misbruik werd gemaakt van de situatie door de veiligheidstroepen want ‘als dat toch het geval zou zijn, zou het al op YouTube zijn verschenen.’ Diezelfde dag nog verscheen een filmpje op YouTube waarop de politie betogers in elkaar slaat.

Meer dan 75 procent van de Bahreini zouden de Grote Prijs steunen

De overheid zou pogingen ondernemen om de verschillende fracties binnen de oppositie tegen elkaar uit te spelen. Er is de sjiietische oppositiebeweging al-Wefaq, en er zijn vele kleine radicale groepen met voornamelijk jongeren die op de eerste rij staan tijdens de protestmarsen. Een pr-bureau van de regering heeft een filmpje van een voormalig parlementslid van al-Wefaq verspreid waarin hij zegt dat de meeste Bahreini gelukkig zijn met de terugkomst van de Grote Prijs Formule 1. ‘Veiligheid is nooit een groot probleem geweest in Bahrein. De betogingen verlopen vreedzaam’, klinkt het.

Driekwart steunt GP

Op de Bahreinse nieuwssite Gulf Daily News staat dat volgens een enquête van het onafhankelijke bureau Nielsen de meerderheid van de bevolking achter het evenement staat. ‘77 procent van de bevraagden uitten hun steun aan de Grote Prijs van Bahrein. Slechts 10 procent was van mening dat het evenement moest worden geannuleerd en de overige 13 procent van de 577 ondervraagden had geen mening.

Woensdag raakte een bus van het Formule 1 team Force India na een proefrit op het circuit vast middenin een betoging. De molotovcocktails en het traangas belandde vlak naast de wagen, maar niemand van het team raakte gewond. Twee medewerkers van het team hebben laten weten dat ze naar huis willen. Het team zal vrijdag geen testritten meer rijden.

Formule 1 baas Bernie Ecclestone heeft Force India een politie-escorte aangeboden indien ze vrijdag toch nog willen proefrijden. ‘Als ze bezorgd zijn, kunnen ze altijd op de politie rekenen’, aldus Ecclestone op de BBC. Hij liet uitschijnen dat dergelijke maatregelen overbodig zijn. ‘Ik ben bereid om op eender welk tijdstip mee te rijden met het team naar hun hotel.’

Ecclestone heeft samen met de organisatoren van de Grote Prijs kosten noch moeite gespaard om Bahrein als een veilige staat voor te stellen. Over het incident van woensdag wilde hij niets kwijt omdat hij er zelf niet bij was.

Volgens een correspondent van The Independent is een betoger die tijdens de race op het circuit gaat lopen de grootste angst van de organisatoren. ‘Maar een meer waarschijnlijke actie is dat betogers hun spandoeken ontrollen in de tribune in de hoop dat de, naar schatting 600 miljoen, kijkers wereldwijd de boodschap ontvangen.’