Pyongyang zet druk op Amerikaanse agenda

Nieuws

Pyongyang zet druk op Amerikaanse agenda

Jim Lobe

01 januari 1970

Het laatste waar de Amerikaanse president Barack Obama op zat te wachten, gezien alle buitenlandse problematiek op zijn agenda en de door de Republikeinen gewonnen tussentijdse verkiezingen, is een Koreaanse crisis.

De onthulling dat Noord-Korea uranium verrijkt in een nucleair complex, gevolgd door een aanval op een Zuid-Koreaans eiland waarbij twee militairen en twee burgers omkwamen, heeft Pyongyang bovenaan de al overvolle Amerikaanse buitenlandse agenda doen belanden.

De crisis kan ook de delicate relatie tussen de VS en China beïnvloeden. China wordt alom gezien als de enige grote bondgenoot van Noord-Korea. De diplomatieke en economische steun van China is onmisbaar om de Kim-dynastie aan de macht te houden.

China is al jaren bang dat het instorten van het Noord-Koreaanse regime zal zorgen voor chaos. Het land vreest dat er dan miljoenen vluchtelingen naar Noord-China komen en dat er mogelijk een interventie door Zuid-Korea en de VS volgt.

Solidariteit

De aankondiging van Washington dat het het vliegdekschip USS George Washington stuurt om met het Zuid-Koraanse leger te oefenen voor de Noord-Koreaanse kust, zal zeker zorgen voor onrust in Beijing en Pyongyang. Beijing toonde in de afgelopen maanden een toegenomen gevoeligheid op het gebied van maritieme claims, inclusief de Gele Zee. Hoewel de komst van het vliegdekschip vooral bedoeld is om de Amerikaanse solidariteit  met bondgenoot Zuid-Korea uit te drukken, kan Beijing het als een provocatie opvatten.

Washington heeft momenteel meer dan 25.000 militairen gestationeerd in Zuid-Korea. “Ik kan me voorstellen dat de Amerikaanse aanwezigheid in de komende weken en maanden nog versterkt wordt”, zegt Alan Romberg, expert van het Stimson Center. “De Chinezen zullen dat niet leuk vinden. Ze zullen het gevoel krijgen dat het tegen hen gericht is. Maar het is een gevolg van het feit dat ze Noord-Korea zijn gang laten gaan.”

Sancties

Obama hield zich de afgelopen tijd bezig met de ratificatie van Start-verdrag voor de vermindering van het aantal strategische kernwapens in de VS en Rusland, een herziening van de Afghanistan-strategie en de voorbereidingen voor een staatsbezoek van de Chinese president Hu Jintao in januari. Behalve handel en monetair beleid, zal tijdens dat bezoek  Noord-Korea een belangrijk gespreksonderwerp zijn.

Amerikaanse haviken pleiten voor een combinatie van extra sancties tegen Pyongyang, sterkere militaire aanwezigheid in de regio, het uitbreiden van satellietuitzendingen voor Noord-Korea om het volk te bereiken en het vergroten van de druk op China om het regime niet meer te steunen.

De ‘duiven’, waaronder oud-president Jimmy Carter, roepen Obama op om rechtstreeks met Pyongyang in gesprek te gaan, bilateraal of in de context van de besprekingen tussen zes landen in de regio, het Zespartijenoverleg.