Radio van het Zuiden wil Atlantische Oceaan smaller maken

Nieuws

Radio van het Zuiden wil Atlantische Oceaan smaller maken

Mildred Pineda

07 oktober 2009

Armoede, mensenrechten en sjoemelende ondernemingen: dat zijn enkele van de onderwerpen die Radio del Sur (Radio van het Zuiden) in zijn nieuwsuitzendingen zal uitbenen. Het nieuwe netwerk, een Venezolaans initiatief, moet radiostations in Zuid-Amerika en Afrika verbinden.

Radio del Sur zendt uit sinds 27 september, de slotdag van de tweedaagse Afrikaans-Latijns-Amerikaanse Top op het Venezolaanse eiland Margarita. Voorlopig brengt de zender vooral muziek, afgewisseld met een aantal nieuwsbulletins. Radio del Sur bestrijkt 40 procent van het Venezolaanse grondgebied, maar de bedoeling is dat de zender binnen afzienbare tijd twee continenten zal overspannen.

Bescheiden financiering

De website van de zender, www.laradiodelsur.com, somt tientallen partners uit Latijns-Amerika, de Caraïben, de VS, Canada en Spanje op. Die zullen de programma’s mee bepalen. Argentinië is het best vertegenwoordigd met achttien radiostations, gevolgd door Colombia en Bolivia. In Afrika zal Radio del Sur in eerste instantie samenwerken met Spaanstalige radioprogramma’s in Gambia, Benin, Algerije en Equatoriaal Guinea. Later wil de zender zijn programma’s in het Frans, Engels en Arabisch vertalen om veel meer Afrikanen te bereiken. Ook samenwerking met Azië wordt niet uitgesloten.
Radio del Sur wordt “een instrument voor integratie in een wereld met verschuivende allianties en geopolitieke veranderingen”, zegt Helena Salcedo, de directeur van de openbare omroep Radio Nacional de Venezuela die ook aan het hoofd staat van de nieuwe zender. Volgens Salcedo zorgt de Venezolaanse overheid voor een “bescheiden financiering”.
De nieuwe radiozender streeft dezelfde idealen na als Telesur, een international tv-netwerk dat al vier jaar uitzendt vanuit Caracas. De nieuwsuitzendingen en documentaires van Telesur moeten “een stem geven” aan mensen en landen die genegeerd worden door grote zenders als CNN en de BCC die het wereldnieuws in grote mate bepalen. Telesur is in handen van Venezuela, Argentinië, Uruguay, Cuba, Bolivia, Ecuador en Nicaragua, maar het leeuwendeel van het geld komt uit Caracas.

Zapata

Critici in Venezuela vrezen dat onafhankelijke berichtgeving op de nieuwe radiozender ver te zoeken zal zijn met de Venezolaanse overheid als belangrijkste financier. President Hugo Chávez lijkt de persvrijheid niet hoog in het vaandel te dragen. In juli beval de Venezolaanse omroepwaakhond Conatel de sluiting van 32 private radiostations en 2 tv-stations. Dat gebeurde om administratieve redenen, maar de beslissing lokte veel kritiek uit in binnen-en buitenland.
Volgens president Chávez zal Radio del Sur de mensen in Latijns-Amerika, de Caraïben en Afrika “hun geschiedenis en de episodes van revolutionaire politieke strijd leren kennen”. Op www.laradiodelsur.com is onder meer een column van de Venezolaanse president te lezen die zijn aanhangers onder de werknemers van het staatsoliebedrijf Pdvsa feliciteert met hun overwinning bij de sociale verkiezingen in het bedrijf, en een portret van de Mexicaanse revolutionair Emiliano Zapata (1879-1919).