Rafael Correa zo goed als zeker herverkozen als president
Kintto Lucas en Rudy Pieters
27 april 2009
Volgens de eerste cijfers is Rafael Correa gisteren (zondag) herverkozen als president van Ecuador. De linkse kandidaat was de uitgesproken favoriet.
Volgens de laatste peilingen haalt Correa ongeveer 50 procent van de stemmen, ruim 20 procent meer dan zijn dichtste tegenstrever, ex-president Lucio Gutiérrez (2003-2005). Die prognose werd deze ochtend (maandag) bevestigd door de eerste officiële cijfers. 11 procent van de stemmen zijn ondertussen geteld.
Zoals het er nu naar uitziet, is een tweede ronde niet meer nodig. Als Correa meer dan 50 procent haalt, of minstens 40 procent met een voorsprong van 10 procentpunten, dan volstaat één ronde voor de overwinning.
Het is voor het eerst in dertig jaar dat een president al na één ronde verkozen wordt in Ecuador.
Correa dankt zijn populariteit aan zijn sociale beleid, vooral op het vlak van gezondheidszorg. Door de uitbreiding van gratis medische assistentie vielen honderdduizenden Ecuadoranen de voorbije twee jaar niet langer uit de boot.
Aanvallen op Correa
Door de uitgesproken favorietenrol van Rafael Correa bouwden zijn tegenkandidaten hun campagne rond aanvallen op de president. Volgens analist Santiago Pérez was dat fout. “Door nervositeit, onbekwaamheid en tijdsgebrek vervielen de strategen steeds weer in dezelfde clichés, die de sfeer alleen maar verziekten.”
“Wie zich het meeste vergist heeft, is Martha Roldós”, zegt Pérez. “Zij had voor een alternatieve stem kunnen zorgen voor wie een ander soort verandering wilde.” Door haar pijlen op Correa te richten, liet ze een belangrijke kans voorbijgaan, aldus de analist. Martha Roldós is de dochter van ex-president Jaime Roldós (1979-1981). Ze leidt een linkse en centrumlinkse alliantie.
Volgens Simón Pachano, professor aan de Latijns-Amerikaanse Faculteit van Sociale Wetenschappen, was de voorspelde voorsprong van Correa zo groot dat de mensen niet echt geïnteresseerd meer waren. De kandidaten gingen niet met elkaar in debat, de campagnes hadden weinig inhoud, aldus Pachano.
Een thema dat nauwelijks aan bod kwam was de mogelijke impact van de wereldwijde economische crisis op Ecuador. Volgens Correa heeft het land een stabiele economie en zal het geen echte hinder ondervinden van de crisis. Gutiérrez daarentegen vindt dat Correa te kwistig uitgeeft en dat de regering de broeksriem moet aanhalen.
Niet zo populair
Ecuador koos gisteren ook een nieuw parlement, nieuwe gouverneurs en burgemeesters. Correa’s Movimiento Acuerdo País heeft daar niet dezelfde populariteit als de president zelf.
Volgens de meest optimistische peilingen zou Acuerdo País 60 van 126 zetels kunnen halen in het parlement. De voorbije twee weken moest Correa extra inspanningen doen om het imago van parlementskandidaten van zijn partij op te krikken.
De zekere herverkiezing van de rechtse kandidaat Jaime Nebot als burgemeester van Guayaquil, de grootste stad en het belangrijkste commerciële centrum, versterkt de lokale macht van rechts.
Op lokaal vlak kan Correa’s organisatorisch zwakke partij niet meer rekenen op de steun van sociale bewegingen, vooral die van inheemse inwoners, die in september vorig jaar nog voor de nieuwe grondwet stemden bij een volksraadpleging. Na botsingen over onder meer mijnbouw en voedselveiligheid is Acuerdo País die steun kwijt.