Rapport ontplofte wapenfabriek brengt Menem in verlegenheid

Nieuws

Rapport ontplofte wapenfabriek brengt Menem in verlegenheid

Marcela Valente

30 november 2003

Uit een onafhankelijke studie van vier wetenschappers blijkt dat de ontploffing van de wapenfabriek van Rio Tercero in 1995 geen ongeluk was. Dit feit werpt een nieuw licht op de illegale wapenhandel onder het regime van de toenmalige president Carlos Menem. Argentinië verscheepte toen wapens naar Kroatië en Ecuador, maar Menem werd in 2001 bij gebrek aan bewijzen vrijgelaten.

Menem was president van 1989 tot 1999 en is onlangs op 73-jarige leeftijd vader geworden van een kind met de Chileense Cecilia Bolocco, een voormalige Miss Universe. In 2001 moest de ex-president zijn huwelijksreis annuleren omdat hij voor vijf maanden onder huisarrest kwam te staan. Hij werd ervan beschuldigd aan het hoofd van een illegale wapensmokkeltrafiek documenten te hebben vervalst en belastingsgeld te hebben misbruikt. Het hooggerechtshof liet hem echter gaan.

Het schandaal dateert van 1995, toen bleek dat 8000 FAL-geweren en 75 ton munitie in plaats van in Venezuela in Ecuador belandden, dat toen een korte grensoorlog uitvocht met Peru. Later bleek nog eens 6500 ton oorlogsmateriaal, officieel bestemd voor Panama, te zijn geleverd in Kroatië, in weerwil van een VN-embargo. De toelating voor de wapenleveringen was in beide gevallen ondertekend door Menem en vier van zijn ministers.

Acht maanden later sprong zonder aanwijsbare reden de munitiefabriek van Rio Tercero in de provincie Cordóba de lucht in. Enkele uren later al bezwoer Menem tegenover de journalisten dat het ging om een ongeluk. Bij de ontploffing kwamen zeven mensen om het leven en vielen 300 gewonden. Duizenden huizen werden beschadigd, en 10.000 mensen verloren hun job of hun woning. Kort daarop kwamen twee militairen en twee werknemers van de fabriek onder mysterieuze omstandigheden om het leven.

De ontploffing op 3 november 1995 was geen ongeluk, zo zegt advocate Ana Gritti, een van de klagers in het proces over de munitiefabriek. Gritti’s echtgenoot, een leraar, was een van de dodelijke slachtoffers. De fabriek moest worden vernietigd zodat niet zou blijken dat er wapens illegaal waren verkocht aan Ecuador en Kroatië.

Gritti steunt zich voor haar claim op een rapport dat vier experten van de universiteit van Córdoba hebben overgemaakt het Argentijnse gerecht. Daaruit blijkt dat de explosieven in de fabriek simultaan tot ontploffing werden gebracht met behulp van het signaal van een mobiele telefoon, blijkbaar door iemand met verstand van op afstand gestuurde detonatoren.

Strafrechtpleiter Ricardo Monner Sánz ziet in het nieuwe feit genoeg reden om de zaak tegen Menem opnieuw te openen, voor een andere rechtbank. Het strafrecht maakt niet duidelijk wat er nu precies moet gebeuren, zei Sánz, ik denk dat er opnieuw bewijzen moeten worden gezocht en aanklachten geformuleerd, deze keer op basis van de vaststelling dat de ontploffing van de fabriek opgezet spel was. Ik zeg niet dat Menem rechtstreeks bij de zaak betrokken is, maar ik sluit het ook niet uit.

Marcela Valente

xml=3

Ref: la if ip