“Razende en ongeorganiseerde” tropische storm krijgt naam “Don”

Een “razende, gevaarlijke kolk van ongeorganiseerde hete lucht” ontwikkelt zich tot tropische Storm in de Caraïben. Dat die de naam “Don” kreeg, zoals de Amerikaanse president, berust volledig op toeval.

Het National Hurricane Center van de VS waarschuwt voor een ‘kleine, niet bijster georganiseerde’ tropische storm die met name op de eilanden Grenada, Saint Vincent en de Grenadines en Saint Lucia lelijk huis kan houden. Maar de kans is groot dat die storm ook snel weer verdwijnt: het centrum gaat ervan uit dat de storm in maximaal 72 uur weer verdwenen is.

Amerikaanse media zagen meteen een verwijzing naar de huidige president Donald Trump, maar een woordvoerder van het Orkaancentrum ontkent elk verband met klem. De president wordt overigens zelden aangesproken met het verkorte “Don”. Zijn zoon wordt wel vaker met Don aangesproken, ook door de president zelf.

Vaste lijsten

De kans dat de storm effectief naar de president is genoemd, is inderdaad vrijwel onbestaande. Er is sinds jaar en dag een internationaal systeem om stormen te benoemen, en dat maakt gebruik van een lijst met namen die telkens voor minstens zes jaar lang vastliggen. De naam “Don” werd al in 2006 toegevoegd aan die lijst.

Maar dat kan de pret op Twitter niet drukken. Het regent er woordspelingen en grapjes, zoals ‘Tropische storm Don kondigt zich aan als enorm vernietigend, maar zal dan uitrazen en Orkaan Hillary de schuld geven’ en ‘Opgelet: Tropische Storm Don is net gegroeid tot een categorie 1 Covfefe’.

Het is overigens niet de eerste keer dat een storm zijn voornaam deelt met een zittend president: in 1997 sloeg orkaan Bill toe tijdens het presidentschap van Bill Clinton. En als er zich dit jaar acht stormen vormen in de Grote Oceaan, zal de achtste de naam “Hilary” krijgen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2824   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift