“Reality shows dragen bij aan normalisering misbruik”

Nieuws

“Reality shows dragen bij aan normalisering misbruik”

“Reality shows dragen bij aan normalisering misbruik”
“Reality shows dragen bij aan normalisering misbruik”

IPS

24 juli 2018

Reality shows zoals Love Island en Ex on the Beach kunnen een negatieve invloed hebben op het herkennen van misbruiksituaties, stellen Britse deskundigen. Ze normaliseren intieme relaties met vreemden en “signalen die wijzen op misbruik”, zeggen ze.

![](//images.mo.be/sites/default/files/styles/3_2_standard_photo_format/public/field/image/58098_110074_OnvBzP.jpg?itok=Pq-YY9t5 " screenshot van een scene uit de reality show "Love Island"")

screenshot van een scene uit de reality show “Love Island”

Dwang en psychologische manipulatie vindt vaak plaats achter gesloten deuren, maar in tv-shows zoals Love Island zijn ongezonde mechanismen in relaties openlijk te zien. De organisatie Women’s Aid gaf vorige maand naar aanleiding van een uitzending een verklaring uit waarin gewaarschuwd werd voor het manipulatieve gedrag van een van de deelnemers.

“Als een partner vraagtekens zet bij dingen die jij je herinnert, je gedachten of gevoelens trivialiseert en zaken omdraait om de schuld bij jou te leggen, kan het zijn dat je slachtoffer bent van gaslighting en emotioneel misbruik”, schrijft de organisatie in de verklaring. Gaslighting is een tactiek waarbij de dader probeert het slachtoffer te laten geloven dat hij of zij geestelijk niet gezond is.

Negatieve spiraal

In een opiniestuk op The Conversation wijzen Nathan Birdsall en Scott Keay, experts op het gebied van politie en justitie aan de Universiteit van Lancashire, niet alleen op het betreffende fragment, maar ook ook ander gedrag in de serie dat wordt neergezet als “normaal.”

“In dit geval werd een mannelijke deelnemer beschuldigd van gaslighting, maar er zijn ook voorbeelden van geweld door vrouwen dat in de serie wordt neergezet als “normaal”, zoals drank over iemand heen gooien en iemand in het gezicht slaan.”

“In de dynamiek van deze reality shows worden conflicten aangemoedigd door jaloezie en intriges te introduceren, en argumenten zoals ‘ze verdienen het’ dienen als rechtvaardiging. Twijfelachtig gedrag kan zo uitmonden in een negatieve spiraal.”

Ze wijzen erop dat er soms ook jonge kinderen naar deze series kijken, die mogelijk gaan denken dat dergelijk gedrag in relaties normaal is.