“Reality shows dragen bij aan normalisering misbruik”

screenshot van een scene uit de reality show “Love Island”

Reality shows zoals Love Island en Ex on the Beach kunnen een negatieve invloed hebben op het herkennen van misbruiksituaties, stellen Britse deskundigen. Ze normaliseren intieme relaties met vreemden en “signalen die wijzen op misbruik”, zeggen ze.

Dwang en psychologische manipulatie vindt vaak plaats achter gesloten deuren, maar in tv-shows zoals Love Island zijn ongezonde mechanismen in relaties openlijk te zien. De organisatie Women’s Aid gaf vorige maand naar aanleiding van een uitzending een verklaring uit waarin gewaarschuwd werd voor het manipulatieve gedrag van een van de deelnemers.

“Als een partner vraagtekens zet bij dingen die jij je herinnert, je gedachten of gevoelens trivialiseert en zaken omdraait om de schuld bij jou te leggen, kan het zijn dat je slachtoffer bent van gaslighting en emotioneel misbruik”, schrijft de organisatie in de verklaring. Gaslighting is een tactiek waarbij de dader probeert het slachtoffer te laten geloven dat hij of zij geestelijk niet gezond is.

Negatieve spiraal

In een opiniestuk op The Conversation wijzen Nathan Birdsall en Scott Keay, experts op het gebied van politie en justitie aan de Universiteit van Lancashire, niet alleen op het betreffende fragment, maar ook ook ander gedrag in de serie dat wordt neergezet als “normaal.”

“In dit geval werd een mannelijke deelnemer beschuldigd van gaslighting, maar er zijn ook voorbeelden van geweld door vrouwen dat in de serie wordt neergezet als “normaal”, zoals drank over iemand heen gooien en iemand in het gezicht slaan.”

“In de dynamiek van deze reality shows worden conflicten aangemoedigd door jaloezie en intriges te introduceren, en argumenten zoals ‘ze verdienen het’ dienen als rechtvaardiging. Twijfelachtig gedrag kan zo uitmonden in een negatieve spiraal.”

Ze wijzen erop dat er soms ook jonge kinderen naar deze series kijken, die mogelijk gaan denken dat dergelijk gedrag in relaties normaal is.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.