Reddingsplan voor bossen stuit op onzekerheden

Nieuws

Reddingsplan voor bossen stuit op onzekerheden

Stephen Leahy

24 november 2010

Volgende week beginnen op de klimaattop in Cancun intense onderhandelingen tussen tweehonderd landen over CO2-rechten op bossen. Volgens sommige deskundigen is daardoor nu al de ontbossing afgenomen in landen als Brazilië.

Het systeem REDD (Reduced Emissions from Deforestation and Degradation) wordt door velen gezien als de enige manier om jaarlijks de 10 tot 30 miljard dollar binnen te halen die nodig is om de ontbossing een halt toe te roepen. Ontbossing is goed voor 15 tot 20 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en een belangrijke motor van de teloorgang van biodiversiteit.

REDD bepaalt dat geïndustrialiseerde landen hun uitstoot deels kunnen compenseren door te betalen voor het behoud van bosgebieden in tropische regio’s. In theorie kan REDD dus bossen redden, de biodiversiteit beschermen en de klimaatverandeirng tegengaan.

Maar lang niet iedereen is ervan overtuigd dat dat ook in de werkelijkheid het geval zal zijn. Natuurlijke bossen zijn nog steeds niet beschermd onder REDD of REDD+, de variant die de nadruk legt op biodiversiteit, zegt Peg Putt van de Wilderness Society, een Amerikaanse milieuvereniging. “Er zijn in het akkoord rond REDD nog altijd geen garanties dat intacte bosgebieden volledig beschermd worden”, zegt Putt. “Veel landen, waaronder de Europese Unie en Canada, definiëren hun industriële bosbouw als duurzaam bosbeheer.”

Problemen

Er is heel wat discussie over hoe een woud gedefinieerd moet worden. Momenteel wordt een gebied dat voor 10 procent bedekt is met bomen als bos gedefinieerd, zegt Toshinori Okuda van de Universiteit van Hiroshima. Veel landen vinden dat ook houtplantages credits moeten opleveren en willen niet beboet worden als ze bestaand woud kappen voor de aanleg van plantages. Plantages worden wel eens “groene woestijnen” genoemd omdat er bijzonder weinig soorten kunnen overleven.

Het is bovendien erg moeilijk om te berekenen hoeveel CO2 een woud precies vasthoudt, hoeveel CO2 het opneemt en voor hoe lang, zegt Okuda. Hij pleit ervoor om ook andere diensten van het woud in rekening te brengen. Een bos produceert bijvoorbeeld ook schone lucht, zuivert water, voorkomt overstromingen en biedt een habitat voor ontelbare diersoorten. Maar ook die diensten zijn moeilijk in harde valuta om te zetten.

Tot slot zijn wouden zelden helemaal verlaten door mensen. Honderden miljoenen mensen hebben dan ook formele of informele rechten op de diensten van het woud. “Nationale en internationale akkoorden houden meestal geen rekening met de visie van die lokale bevolking”, zegt Imam Basuki van het Indonesische Centrum voor Internationaal Bosonderzoek (CIFOR). “Terwijl de bescherming van het woud rekening moet houden met de noden van die mensen. REDD-projecten moeten in overleg met de lokale bevolking werken en ze niet verdrijven van hun land.”

Maar veel van die lokale bewoners hebben geen formele rechten op het land. Zonder sterke wettelijke bescherming kunnen de miljarden dollars van REDD zorgen voor een vloedgolf van uitzettingen.

Tussentijds mechanisme

Intussen gaat de houtkap in hoog tempo verder. Sommige deskundigen vragen daarom om een tussentijds mechanisme, tot REDD gefinaliseerd is. “Hoeveel bos moet er nog verdwijnen terwijl we wachten op REDD?” vraagt Michael Swetman van de WILD-stichting. Volgens Sweatman kan het nog tien jaar duren voor alle details van REDD zijn vastgelegd. Hij vraagt daarom geld voor projecten in bestaande beschermde gebieden in tropische wouden.

“Die projecten moeten in samenspraak met de lokale gemeenschap gebeuren. Die gemeenschap moet middelen krijgen om kwetsbare bossen te beschermen”, zegt hij. Bescherming kost geld, zowel rechtstreeks als in verloren inkomsten van bijvoorbeeld de houtindustrie. “Dit mechanisme kan een brug zijn naar REDD. We moeten er nu mee beginnen.”