Reddingspoging voor belaagd Midden-Amerikaans koraalrif

Nieuws

Reddingspoging voor belaagd Midden-Amerikaans koraalrif

Jorge A. Grochembake

10 juni 2003

Biologen uit Mexico, Guatemala, Honduras en Belize beginnen volgende maand met onderzoeken die moeten helpen het Midden-Amerikaans Rif beter te beschermen. Het enorme koraalrif, dat zich uitstrekt van het Mexicaanse Yucatan tot de eilanden in de Baai van Honduras, wordt bedreigd door overbevissing, toerisme en het verdwijnen van nabijgelegen mangrovewouden.

Met een lengte van ongeveer 1.000 kilometer is het Midden-Amerikaans rif de op één na grootste levende structuur op aarde - alleen het Groot Barrièrerif in Australië is nog groter. Koraalriffen zijn schatkamers van biodiversiteit - in de wereldzeeën komen nergens anders meer levensvormen voor. Ze hebben ook een onschatbare economische waarde - rond het Midden-Amerikaans komen bijvoorbeeld talrijke commercieel interessante vissoorten en zeevruchten voor, terwijl veel toeristen kicken op de kleurrijke onderwaterwereld. Koraalriffen worden bedreigd door de opwarming van de aarde en watervervuiling; op sommige plaatsen werken vissers en duikers de aftakeling nog in de hand.

De vier landen die delen van het Midden-Amerikaans Rif in hun territoriale wateren hebben - Mexico, Guatemala, Honduras en Belize - hebben in 2001 samen een programma opgestart voor de bescherming van het Midden-Amerikaans Rif.
Het Sistema Arrecifal Mesoamericano (SAM) wordt gefinancierd door het GEF, een fonds van de Wereldbank waarmee wereldwijd ecologische projecten worden gesteund.

Volgende maand beginnen biologen in opdracht van het SAM aan onderzoeken naar de situatie in de belangrijkste delen van het rif - onder meer de zones waar commerciële vissoorten paaien. Op basis van de resultaten kunnen voor die gebieden dan later vangstbeperkingen worden afgesproken. Eerder werden al delen van het Midden-Amerikaans Rif beschermd, maar die maatregelen gingen volgens experts niet ver genoeg.