Referendum biedt kans maar geen garantie op nationale verzoening

Nieuws

Referendum biedt kans maar geen garantie op nationale verzoening

Humberto Márquez

15 augustus 2004

Viertien miljoen Venezolanen hebben zondag hun stem uitgebracht in een referendum over de vraag of de linkse populistische president Hugo Chávez moet aftreden voor het einde van zijn ambtstermijn in 2007. Het volk moet zo de knoop doorhakken in een kwestie die het land al drie jaar lang op de rand van de chaos heeft gebracht. Waarnemers spreken over een triomf van de democratie over het geweld, tenminste wanneer het resultaat boven elke verdenking van fraude verheven is.

“De initiatieven om de vrede en de dialoog te bevorderen zitten in de lift”, zo luidt het in een verklaring van een koepel van 21 ngo’s die zich inzetten voor meer tolerantie. “Het gaat niet om winst of verlies voor het ene of andere kamp, maar om het respect voor de wil van het volk en de manier waarop het in de toekomst vreedzaam en democratisch kan samenleven”. Filosoof Arnaldo Este van de organisatie ‘Er is plaats voor iedereen’ waarschuwt dat het land ook na het referendum verdeeld zal blijven in twee ongeveer even grote kampen.

De oppositie verwijt Chavez autoritaire neigingen, een rampzalige economische politiek en het opzetten van de armen tegen de rijkere bevolkingslagen. De president verdedigt zijn “Bolivariaanse revolutie” als een manier om de rijdom eerlijker te verdelen. Programma’s voor voeding, onderwijs en gezondheid in arme wijken moeten de armoede terugdringen. Verder positioneert Venezuela zich internationaal als voorstander van Latijns-Amerikaanse eenheid als tegengewicht voor de hegemonie van de Verenigde Staten.

Het wantrouwen tussen beide kampen zit zo diep dat de minste onregelmatigheid bij het referendum kan leiden tot een escalatie van het geweld. “Dat is het slechtst denkbare resultaat”, zo waarschuwt psycholoog Felícitas Kort, “De onzekerheid draagt bij tot angst en allerlei onvoorspelbare reacties die de spreekwoordelijke lont in het kruitvat vormen”.

De angst voor een escalatie van het geweld nam toe toen eind juli in verschillende legerbasissen 70 kilogram springstof, 14 geweren en een machinegeweer werden gestolen. Bij een mislukte staatsgreep in april 2002 kwamen al eens tientallen mensen om het leven.

In de laatste twee maanden voor het referendum overheersten de oproepen tot kalmte. Het kamp van de president startte een enorme propagandacampagne en maakt volgens de meeste peilingen de grootste kans op een overwinning. De oppositie bracht verleden week donderdag honderdduizenden mensen op de been in de hoofdstad Caracas en in Maracaibo, de tweede stad van Venezuela.

In 19600 van de 21000 stembureaus kunnen de kiezers met een druk op een computerscherm aangeven of ze Chavez willen zien vertrekken (“Si”) of handhaven als president (“No”). 118000 militairen bewaken de stembureaus, de luchthaven, de belangrijkste wegen en overheidsgebouwen. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het Centrum voor de Vrede van de Amerikaanse ex-president Jimmy Carter zien erop toe dat alles eerlijk verloopt.

De oppositie heeft laten verstaan dat ze het resultaat enkel zullen aanvaarden wanneer de internationale waarnemers er geen graten in zien. Om Chávez te wippen heeft de oppositie meer ja- dan neenstemmen nodig. Het aantal jastemmers moet bovendien hoger liggen dan de 3.757.763 stemmen waarmee Chávez in juli 2000 tot president werd verkozen.

Wanneer Chávez wordt weggestemd moet vice-president José Vincente Rangel binnen dertig dagen een datum vastleggen voor verkiezingen. Het hooggerechtshof heeft nog niet beslist of Chávez zich dan opnieuw kandidaat mag stellen.

Humberto Márquez

Xml=3

Ref: la hd