Bolivia, landbouwcrisis ondanks regen

Nieuws

Bolivia, landbouwcrisis ondanks regen

Bolivia, landbouwcrisis ondanks regen
Bolivia, landbouwcrisis ondanks regen

IPS

09 december 2016

Het regent eindelijk in Bolivia, maar de zware landbouwcrisis houdt aan. De zware droogte en hitte hebben hard toegeslagen.

Deze maand viel de eerste regen in lange tijd. ‘Er liep weer water door de irrigatiekanalen’, zegt Jaime Mendieta met een stem vol hoop. Hij is burgemeester van Pasorapa, een landbouwvallei in het centrale departement Cochabamba.

Noodtoestand door klimaatverandering

Het laatste jaar viel er amper regen. De zwaarste droogte in 25 jaar is volgens experts het gevolg van het weerfenomeen El Niño. De landbouwers zagen 277.000 dieren sterven en de oogst op meer dan 200.000 hectare landbouwgrond kapotgaan. De verliezen lopen op tot een half miljard dollar.

‘We hebben de grootste verliezen in tien jaar geleden, een gevolg van de klimaatverandering’

Op 21 november riep president Evo Morales de noodtoestand uit.

De situatie op het platteland is ‘kritiek’, zegt Franklin Condori, verantwoordelijke van de noodeenheid van het ministerie van Plattelandsontwikkeling.

De regering trok meer dan 6 miljoen euro uit voor dringende hulp aan kleine landbouwproducenten.

Vijftig gemeenten vroegen bijvoorbeeld snel veevoeder, diergeneesmiddelen en drinkbakken.

‘We hebben de grootste verliezen in tien jaar geleden, een gevolg van de klimaatverandering’, zegt Nué Morón, die fruit en groenten kweekt in Saipina, in het zuidoostelijke departement Santa Cruz. ‘We vragen nu dringend zaden, want we hebben geen geld meer om er te kopen.’

Droogte uitzitten

‘De regen heeft zich verplaatst naar de Stille Oceaan met ongewone circulatiepatronen’, zegt Marisol Portugal van de Nationale Meteorologische Dienst. Op de hoogvlakte in de regio’s La Paz, Oruro en Potosí en in een deel van de vallei regende het daardoor veel minder.

‘We verwachtten 46,3 millimeter regen per vierkante meter, maar er viel slechts 25,4 millimeter. We hopen dat dit in december stijgt tot 83 millimeter.’

Naast de droogte kwamen ongewoon hoge temperaturen waardoor de schaarse watervoorraden voor irrigatie verdampten.

Bovenop de droogte kwamen ongewoon hoge temperaturen. Daardoor verdampten de schaarse watervoorraden voor irrigatie nog sneller.

De overheid adviseerde de landbouwers daarom te wachten met zaaien tot het einde van november of het begin van december.

In Bolivia woont een derde van de tien miljoen inwoners op het platteland. Landbouw is er goed voor 10 procent van het bruto binnenlands product. Franklin Condori verwacht dat de situatie in januari weer normaal zal worden als gevolg van de nieuwe regen.

‘Er is hoop voor de nieuwe oogst’, zegt burgemeester Mendieta. ‘Maar de vorige, die van november 2015 tot april 2016, zijn we kwijt.’

Waterbedeling met tanks

Ook de grote steden ondervinden de gevolgen van de droogte. Een deel van de bevolking kwam er zonder water te zitten. In La Paz en El Alto werd een derde van de bevolking bevoorraad met tankwagens.

Op 23 en 28 november kwamen de mensen daar op straat om te protesteren tegen de slechte waterinfrastructuur. Ze eisten het ontslag van de milieuminister en de bouw van nieuwe waterreservoirs.

Volgens het Boliviaans Instituut voor Buitenlandse Handel komt de voedselsoevereiniteit van Bolivia in het gedrang door de droogte. De kans bestaat dat het land voedsel zal moeten invoeren. Bovendien dreigen Boliviaanse landbouwproducenten een deel van hun buitenlandse markten te verliezen.