Regering wil begrotingsput dempen met nieuwe lening
Joyce Mulama
14 juni 2004
De droom van een schuldenvrij Kenia blijkt nog steeds een luchtspiegeling. De regering in Nairobi kondigde vorige week aan geld te gaan lenen om een begrotingsput van 730 miljoen dollar te dempen. Burgerorganisaties vrezen dat Nairobi de controle opnieuw in handen geeft van het Wereldbank en de IMF.
De regering heeft 4,9 miljard dollar inkomsten en wil 5,6 miljard uitgeven, zo bleek bij de presentatie van de begroting op tien juni. Om het tekort aan te zuiveren wil Nairobi 448 miljoen dollar ophalen bij internationale geldschieters en 282 miljoen op de binnenlandse geldmarkt.
Burgerorganisaties zijn niet te spreken over het plan. Ze vrezen dat Kenia een stuk dieper in de schuldenval glijdt omdat het geleend geld met forse interesten moet worden terugbetaald. Het Oost-Afrikaanse land staat voor 7,8 miljard dollar in het krijt. Volgens het ministerie van financiën heeft Kenia al 237 miljoen terugbetaald, waarvan 68 miljoen interesten.
Minister van Financiën David Mwiraria heeft laten verstaan dat hij streeft naar een akkoord met het IMF en de Wereldbank omdat die ook voor andere investeerders toonaangevend zijn. Sommige economen vrezen dat de regering zich op die manier overlevert aan de grillen van de internationale financiële instellingen.
De regering moet alles slikken wat de donoren haar door de strot probeert te rammen, zegt Albert Mwenda van het Institute of Economic Affairs. Op een vergadering in november 2003 drongen het IMF en de Wereldbank bij de Keniaanse regering aan op bezuinigingen in het ambtenarenapparaat. Het resultaat liet niet lang op zich wachten. Vorige maand kondigde de regering aan in de volgende vier jaar 20.000 ambtenaren op straat te zetten.
In de begroting van dit jaar missen economen maatregelen om meer werkgelegenheid te schaffen, zoals fiscale stimuli om investeringen aan te moedigen. 14,6 procent van de Keniaanse beroepsbevolking zit momenteel zonder werk. Economische groei is volgens de economen ook dringen nodig om de kwaliteit van de infrastructuur, vooral het wegennet te verbeteren. Slechte wegen verstikken de economische groei, zo stelt Mwenda.
Inzake economische groei presteert Kenia slechter dan de buurlanden Uganda
en Tanzania. Het Keniaanse bruto binnenlands product nam in 2003 met 1,8 procent toe. In Uganda bedraagt de groei zes procent, in Tanzania vijf procent. (MC/PD)