Regeringen schrappen in IPCC-rapporten

Nieuws

Regeringen schrappen in IPCC-rapporten

Bart Vanacker

12 november 20072 min leestijd

Regeringen schrappen cruciale feiten en belangrijke informatie uit de samenvattingen van de rapporten van het IPCC, het Intergovernmental Panel on Climate Change van de Verenigde Naties. Dat meldt het Wereldnatuurfonds.

De samenvattingen zijn gebaseerd op de rapporten die de drie werkgroepen van het IPCC het voorbije jaar hebben gepubliceerd. Om te voorkomen dat die cruciale informatie naar de achtergrond verdwijnt, heeft de internationale natuurbehoudsorganisatie WWF een rapport geschreven over wat iedereen moet onthouden uit de rapporten van het IPCC.
Regeringsdelegaties komen vandaag (12 november) en de komende dagen samen voor besprekingen over het syntheserapport in het Spaanse Valencia.
‘Er is een groot contrast tussen de rijkdom van het werk dat het IPCC heeft verricht en de drie Syntheserapporten voor Beleidsmakers die maar een sterk afgezwakte versie zijn van de uitgebreide rapporten, en dat vooral om politieke redenen,’ zegt Sam Van den plas, klimaatspecialist van WWF-België. ‘Deze werkgroepen hebben duidelijk de basis gelegd voor verregaande verminderingen in de uitstoot van broeikasgassen. De samenvattingen zijn daar maar een flauw afkooksel van.’

Cruciale elementen die ontbreken

De internationale natuurbehoudsorganisatie WWF heeft een rapport opgesteld, met de naam ‘What You Should Know – WWF summary for policymakers’. In dat rapport staan enkele cruciale elementen die ontbreken in de samenvattingen van de rapporten van de eerste twee werkgroepen van het IPCC:

  • de verhoogde kans dat mogelijk verwoestende orkanen ontstaan,

  • de opwarming van het noordelijk gelegen deel van de Stille Oceaan,

  • het verdwijnen van gletsjers in de Europese Alpen,

  • problemen in verband met water, zoals droogtes en overstromingen,

  • het verdwijnen van 20 tot 30 procent van de soortenrijkdom als de temperaturen stijgen met 2 tot 3 graden Celsius.

De samenvatting van de derde werkgroep is niet opgenomen in het rapport van WWF. Daarin stond duidelijk dat het mogelijk is om de opwarming van de aarde te stoppen als de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen begint te verminderen voor 2015. Om ons klimaat veilig te houden, moet tegen het midden van deze eeuw de CO2-uitstoot met 50 tot 85 procent teruggedrongen zijn.