Religieus monsterverbond wint stemmen met anti-Amerikaanse retoriek

Nieuws

Religieus monsterverbond wint stemmen met anti-Amerikaanse retoriek

Nadeem Iqbal

13 september 2002

Een onuitgegeven alliantie van zes religieuze partijen hoopt in Pakistan electorale munt te slaan uit de anti-Amerikaanse gevoelens. Analisten verwachten gevoelige stemmenwinst bij de verkiezingen van 10 oktober, maar geen aardverschuiving.

In het verleden sloten de religieuze partijen allianties met de linkse of rechtse meerderheidspartijen en haalden ze zelden meer dan vier of vijf procent van de stemmen. In april 2002 werd echter de Muttahida Majlis-e-Amal (De Verenigde Raad voor de Actie) of MMA opgericht, een verbond van rechtse religieuze partijen. Of de alliantie meer kiezers zal kunnen bekoren dan de samenstellende delen zal moeten blijken op de parlementsverkiezingen van 10 oktober. MMA-leider Qazi Hussain Ahmed denkt alvast van wel: De mensen verweten ons vroeger dat we niet samenwerkten, nu doen we het wel. Bovendien vragen steeds meer mensen aan priesters niet enkel religieus, maar ook politiek advies.

Analist Adnan Rehmat waarschuwt voor overdreven prognoses. De anti-Amerikaanse retoriek slaat vooral aan bij de traditionele aanhang langs de grens met Afghanistan, maar niet in heel Pakistan. Daar is de stemming eerder pro-islamitisch dan anti-Amerikaans, aldus Rehmat. De doorsnee Pakistaan loopt allesbehalve warm voor Al-Qaida of de heilige oorlog en heeft geen probleem met de politiek van sterke man Pervez Musharraf. De Pakistaanse militaire leider profileert zich als nauwe bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen het terrorisme.

Voor MMA moet Pakistan bij de volgende verkiezingen beslissen of het onder de voogdij van de Verenigde Staten wil blijven leven en zijn islamitische identiteit verkwanselen. De partij verzet zich hevig tegen een Amerikaans-Britse aanval op Irak en eist de invoering van de sharia, het islamitische recht. Het leger moet zich opnieuw onderwerpen aan een burgerregering in een grondwettelijk democratisch bestel.

Om zijn electorale basis te verbreden maakt de MMA maakt dankbaar gebruik van de afwezigheid van Pakistans grootste stemmentrekkers, Benazir Bhutto en Nawaz Sharif, die beide in ballingschap leven. Bhuttos Pakistan People Partij en Sharifs Pakistan Muslim League hebben zelfs nog geen enkele politieke meeting georganiseerd.

De eerste meeting van de religieuze coalitie ontaardde meteen in totale chaos. De autoriteiten wilden verkomen dat de partijleden in Lahore, de tweede stad van Pakistan, de trein namen voor een campagne per spoor. MMA-leiders werden gearresteerd toen de politie het station hermetisch afsloot en iedereen met een baard verbod kreeg op de trein te stappen, zelfs met geldig vervoersbewijs.

De krant Dawn bracht in zijn editoriaal een gemengde evaluatie van een meeting zondag in de havenstad Karachi. De ‘ulama’ (godsgeleerden) beloofden armoede en analfabetisme te bestrijden, maar zeiden niet hoe ze dit concreet willen realiseren. Maar dergelijk politiek gewauwel is helaas niet het alleenrecht van religieuze partijen. Alle partijen proberen met demagogie stemmen te ronselen. De tactiek bestaat erin de regering en politieke tegenstanders in diskrediet te brengen zonder alternatieve beleidsoplossingen te formuleren.

Xml=6

Ref: ap ip