Religieuze sekte kondigt opening van ziekenhuis voor genitale reconstructies aan

In Burkina Faso werd onlangs een ziekenhuis opgericht voor genitale reconstructies bij vrouwen die in het verleden een besnijdenis ondergingen. Initiatiefnemer is de ngo Clitoraid, een organisatie die tot stand kwam door de leden van een religieuze Franse sekte. Officieel wordt de opening van de instelling voorlopig tegengehouden door de lokale overheid, maar dokters zijn alvast met de reconstructies begonnen in een ander lokaal ziekenhuis.

  • © UK Department for International Development Vrouwen in Burkina Faso tijdens lezing over genitale verminking © UK Department for International Development

Bobo-Dioulasso, in het westen van Burkino Faso, is de thuisbasis van het nieuwe reconstructieziekenhuis. Al honderden vrouwen hebben zich bij Clitoraid aangemeld om een gratis operatie te kunnen ondergaan, aldus The Guardian. Initiatiefnemer van dit ambitieuze project is de Franse sekte van het Raëlisme, die steevast geloven in buitenaards leven en ‘het streven naar plezier’ beschouwen als de belangrijkste prioriteit in het leven, zo schrijft BBC.

Het Raëlische geloof

Aanhangers van het Raëlisme geloven dat het leven op onze planeet gecreëerd is door buitenaardse wezens, die ooit nog naar de aarde zullen terugkeren. Wereldvrede, democratie en seksualiteit zijn belangrijke pijlers in het Raëlische geloof. Dat laatste aspect leidde tot het oprichten van Clitoraid. De sekte zegt de ngo te hebben opgericht toen ze ontdekten dat meer dan 100 miljoen Afrikaanse vrouwen slachtoffer zijn van genitale mutilatie, aldus BBC.

De religieuze groepering kon 250.000 dollar -wat gelijk staat aan zo’n 181.120 euro- bij elkaar vinden voor de bouw van het ziekenhuis. Dat geld was vooral afkomstig van organisaties uit Canada en Californië.

Vrouwenbesnijdenis

Genitale verminking bij vrouwen is een vaak voorkomend probleem in Afrika, maar ook in de rest van de wereld. Vrouwenbesnijdenissen houden in dat de clitoris en vaak ook de schaamlippen van de vrouw worden weggehaald. Dat gebeurt vaak zonder verdoving en in extreem onhygiënische omstandigheden.

Niet alleen weerhoudt het vrouwen ervan om plezier te beleven tijdens seksuele omgang, maar maakt gemeenschap ook erg pijnlijk. In sommige gevallen leidt de genitale verminking zelfs tot infecties met dodelijke gevolgen. Bij vergaande vormen van mutilatie -zoals in Burkina Faso het geval is- wordt de vagina na de besnijdenis ook dichtgenaaid, en wordt ze pas weer opgemaakt na het huwelijk.

Vrouwenbesnijdenis worden officieel niet meer gepraktiseerd in Bobo-Dioulasso, maar vrouwen die wel een besnijdenis hebben ondergaan zijn voorstander van de genitale reconstructies.

Kritiek van overheidsinstanties

De lancering van het ziekenhuis verloopt niet zonder slag of stoot. De lokale overheden zijn niet akkoord, en houden de opening van het hospitaal tegen. Officieel omwille van documenten die volgens de overheid niet voorzien zijn door Clitoraid, maar de werkelijke reden zou volgens René Segbo van het Ministerie van Volksgezondheid zijn uit angst dat vrouwen gehersenspoeld zouden worden om zich te bekeren tot het Raëlisch geloof: ‘De operaties zijn een goede zaak, maar het is niet correct om medische kwesties als excuus te gebruiken om mensen te bekeren’, aldus BBC.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.