Republikeinen meer dan ooit partij van blank Amerika
Ali Gharib
07 september 2008
Nee, er was niets mis met de kleurinstellingen van uw televisietoestel bij de beelden van de Republikeinse Conventie vorige week in St. Paul, Minnesota. Gekleurde gezichten waren bijzonder zeldzaam in de blanke massa die de toespraak van McCain onderbrak door “USA, USA” te scanderen. Waarnemers vragen zich af hoe McCain kan winnen met zo weinig steun bij zwarten en latino’s.
Van de 2380 gedelegeerden op de Republikeinse Conventie waren slechts 36 zwart. In 2004 waren de Amerikanen met Afrikaanse wortels nog met 167. De conventie van 2008 was de ‘blankste’ in veertig jaar.
Kwestie van strategie
Dat is geen toeval. In 1968 werd de Republikein Richard Nixon verkozen dankzij zijn “Zuidelijke Strategie”. De Republikeinen speelden subtiel in op de angsten van de blanken in het zuiden van de Verenigde Staten voor de zwarte burgerrechtenbeweging, die werd gesteund door de Democraten. De ‘Grand Old Party’ haalde de traditioneel Democratische blanke kiezers van het zuiden aan boord en legde zo de politieke basis voor de mandaten van de presidenten Reagen en vader en zoon Bush.
De strategie heeft goed gewerkt, en daarom zijn de Republikeinen niet geneigd ervan af te wijken, meent politiek analist Earl Ofari Hutchinson. “De Republikeinen kunnen niet zomaar toenadering zoeken tot de minderheden. Het is een sterk ideologische partij met een sterk omlijnde conservatieve basis. Je kan niet zeggen dat de partij racistisch is. De zwarte Amerikanen maken echter niet het hart en de ziel van de partij uit als het erop aankomt verkiezingen te winnen. Het is een kwestie van tactiek.”
Volgens Hutchinson kunnen veel zwarten zich niet vinden in het Republikeinse programma. McCain heeft laten verstaan dat hij de oorlog zal blijven steunen en dat hij terug wil naar het programma van Ronald Reagan: een slanke staat en lage belastingen. Reagan snoeide in de jaren tachtig drastisch in de sociale programma’s.
“Bij de zwarten overheerst het gevoel dat de miljarden voor Irak beter in eigen land voor sociale doeleinden kunnen worden uitgegeven”, zegt Hutchinson. “Dat zijn typisch programma’s met een grote impact op het leven van de Afrikaanse Amerikanen.”
Nochtans waren de Republikeinen onder George W. Bush begonnen met te hengelen naar de stemmen van de zwarte middenklasse. Bush zelf was afkomstig uit Texas, de staat met de derdegrootste zwarte bevolking in de Verenigde Staten.
McCain daarentegen komt uit de veel blankere staat Arizona en maakte carrière bij de marine, veruit het blankste onderdeel van de strijdkrachten. “Hij heeft geen enkele voeling met de zwarte gemeenschap”, vindt Hutchinson. De belangrijkste reden voor het gebrek aan zwarte sympathie is het feit dat hij het moet opnemen tegen Barack Obama, de eerste presidentskandidaat met Afrikaanse wortels.
Waar zijn de latino’s ?
Niet alleen de zwarten, ook de latino’s, Amerikanen van Latijns-Amerikaanse origine, waren minder talrijk op de Republikeinse Conventie. Latino’s maakten slechts 5 procent van de gedelegeerden uit, het laagste aantal sinds 1996. Nochtans slaagde president Bush er bij de verkiezingen van 2004 in de helft van de latinostemmen achter zijn naam te krijgen.
Bush scoorde vooral met zijn verzet tegen het homohuwelijk en zijn sterk religieus profiel, wat bij veel latino’s in goede aarde viel. Sindsdien hebben de Republikeinen heel wat van die kiezers afgeschrikt met hun harde standpunten over immigratie. McCain, die in het verleden gematigde immigratiewetten voorstelde samen met senator Ted Kennedy, vaart in de campagne opnieuw een hardere koers.
“Normaal gezien bespeel je tijdens de voorronde je trouwe aanhang en probeer je in de eindronde stemmen te halen in het centrum”, zegt Brent Wilkes van de League of Unified Latin-American Citizens (LULAC). “McCain lonkt blijkbaar nog naar de rechterzijde. Je vraagt je af hoe ze de verkiezingen denken te winnen zonder tegemoet te komen aan de minderheden.”
In de Verenigde Staten is 12,5 procent van de bevolking zwart en 15 procent latino. Volkstellingen geven aan dat de twee groepen samen binnen 34 jaar de meerderheid van de Amerikaanse bevolking zullen uitmaken. De Democraten lijken in dat opzicht beter gepositioneerd. Elf procent van de deelnemers aan de Democratische Conventie in Denver waren latino en 1079 van de 4418 gedelegeerden waren zwart.