Republikeinen steeds meer verdeeld over klimaatverandering

Nieuws

Republikeinen steeds meer verdeeld over klimaatverandering

Republikeinen steeds meer verdeeld over klimaatverandering
Republikeinen steeds meer verdeeld over klimaatverandering

04 november 2013

In de VS raken de Republikeinen steeds meer verdeeld over de klimaatverandering. In de Tea Party gelooft maar een kleine minderheid dat de planeet opwarmt, in de rest van de partij is dat een meerderheid.

De helft van de Republikeinen ziet stevige bewijzen voor de opwarming van de aarde, dat is 15 procent meer dan vier jaar geleden. Maar de interne verdeeldheid neemt toe.

Tea Party

Bij de Tea Party, het meest conservatieve deel van de Republikeinen, vindt maar een kwart van de mensen dat de aarde opwarmt, bij de andere Republikeinen is 61 procent die mening toegedaan.

Onder de Democraten is de interne verdeeldheid over de klimaatverandering veel minder groot. Daar is een grote meerderheid (88 procent) er wel van overtuigd dat de planeet opwarmt.

Alleen over de oorzaak lopen de meningen uiteen, maar ook daar minder uitgesproken dan bij de Republikeinen. Drie kwart van de progressieve Democraten wijst de mens aan als oorzaak, bij de gematigde en conservatieve vleugel daalt dat tot 58 procent.

Geen klimaatverandering

Over de partijgrenzen heen ziet twee derde van Amerikanen duidelijke bewijzen dat de planeet opwarmt. Van de Amerikanen die geen bewijzen zien voor de klimaatverandering, vooral Republikeinen dus, zegt de ene groep dat er gewoon geen verandering is, en de andere groep dat we nog niet genoeg weten om van opwarming te kunnen spreken.

Bij de Tea Party zegt 41 procent dat er gewoon van geen klimaatverandering sprake plaatsvindt, bij de andere Republikeinen verdedigt slechts 13 procent die stelling, bij de Democraten 4 procent.

Het Pew-onderzoekscentrum deed de telefonische enquête vorige maand bij 1500 Amerikanen.