Republikeinen zetten de bijl in Amerikaanse ontwikkelingshulp

Nieuws

Republikeinen zetten de bijl in Amerikaanse ontwikkelingshulp

Aprille Muscara

20 februari 2011

Een begrotingsontwerp dat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag heeft goedgekeurd, knipt fors in de buitenlandse hulp die de VS wereldwijd bieden. De besparingen voor de komende zes maanden zijn "verwoestend", zeggen critici.

De zogenaamde ‘continuing resolution’ die het door de Republikeinen gedomineerde Huis vrijdag goedkeurde, heeft betrekking op de periode van begin maart tot eind september. Het ontwerp bevat voor 61 miljard dollar (44,6 miljard euro) besparingen. In vergelijking met dezelfde periode in 2010, krijgt de Amerikaanse regering een vijfde minder voor internationale aangelegenheden en 41 procent minder voor humanitaire hulp.

Het ontwerp werd goedgekeurd met 235 stemmen tegen 189 – slechts drie Republikeinen stemden samen met de Democraten tegen. Nu buigt de Senaat zich over het voorstel. Daar zijn de Democraten in de meerderheid. Waarschijnlijk worden de extreme besparingen in de Senaat teruggeschroefd, vooral ook omdat president Barack Obama de oorspronkelijke versie kan tegenhouden met zijn veto. Maar waarnemers vrezen dat de toon wel gezet is, ook voor het volgende begrotingsjaar.

Stap terug

“Het voorstel zou de steun voor belangrijke voedselhulpprogramma’s halveren en de hulp aan vluchtelingen in Afrika en landen als Birma en Irak decimeren”, waarschuwt Don Kraus, de directeur van de Amerikaanse solidariteitsbeweging Citizens for Global Solutions. “Ook de financiering van de strijd tegen aids, malaria en tuberculose zou drastisch verminderen. Dit voorstel betekent een grote stap terug voor de Amerikaanse inspanningen voor armoedebestrijding.”

De VS besteden relatief gezien niet veel aan ontwikkelingssamenwerking, maar behoren in absolute cijfers wel tot de grootste donoren. Ontwikkelingsorganisaties waarschuwen dat de besparingen voelbaar zouden worden in veel ontwikkelingslanden. Volgens het Wereldvoedselprogramma zouden de besparingen die de Republikeinen aanvankelijk voorstelden op de budgetten voor voedselhulp, onder meer betekenen dat 2,5 miljoen kinderen het voortaan zonder gratis schoolmaaltijden moeten stellen en dat 15 miljoen mensen in crisissituaties geen noodhulp meer krijgen. Bovendien bestaat het gevaar dat andere donorlanden het Amerikaanse voorbeeld volgen en zelf ook nog minder hulp bieden.

Zakgeld

Sommige critici voeren aan dat de besparingen nauwelijks iets veranderen aan het begrotingstekort van 1400 miljard dollar (1023 miljard euro) dat de VS moeten wegwerken. “De besparingen op de uitgaven voor internationale aangelegenheden en armoedebestrijding hebben dezelfde impact als wanneer ik mijn dochter geen zakgeld meer zou geven om de hypotheek op mijn huis te kunnen aflossen.”

Slechts iets meer dan een procent van de Amerikaanse begroting gaat naar uitgaven voor internationale aangelegenheden. Het defensiebudget slokt daarentegen 22 procent op. In de continuing resolution geven de Republikeinen het Pentagon 526 miljard dollar (384 miljard euro), slechts iets minder dan wat minister van Defensie Robert Gates had gevraagd.