Rijstafval blijkt erg voedzaam

Nieuws

Rijstafval blijkt erg voedzaam

Rijstafval blijkt erg voedzaam
Rijstafval blijkt erg voedzaam

IPS

08 juni 2017

Het kaf van de rijstkorrel, dat doorgaans wordt weggeworpen, blijkt een rijke bron van proteïnen, vetten, mineralen en vitaminen. Wetenschappers argumenteren dat de schil interessant is voor menselijke consumptie.

© Ismael Alonso (CC BY-NC-ND 2.0)

Verschillende rijstsoorten te koop in Bazar Chorsu, Oezbekistan

© Ismael Alonso (CC BY-NC-ND 2.0)​

Traditioneel wordt het rijstkaf vooral als dierenvoeder gezien en daardoor nauwelijks gebruikt in menselijke voeding. Ten onrechte, zeggen Amerikaanse onderzoekers in het vakblad Rice. ‘Eén portie rijstkaf van 28 gram is goed voor de helft van de dagelijkse behoefte aan belangrijke vitamines als B1, B3 en B6’, zegt Elizabeth Ryan, hoogleraar aan de Colorado State University en een van de auteurs van de studie.

Moleculen

De wetenschappers gebruikten spectrofotometrie om de moleculen in het kaf van drie Amerikaanse rijstsoorten te onderzoeken. Ze werden verrast door de hoge voedingswaarde en gezondheidseigenschappen van de stoffen die ze daarbij vonden. Bij de bestanddelen waren er onder meer stoffen met ontstekingsremmende en bloeddrukverlagende eigenschappen. Bovendien bleek het kaf 12 tot 15 procent proteïne te bevatten, en kan het zo bijdragen aan de wereldwijde strijd tegen ondervoeding.

‘Rijst is een basisvoedsel voor meer dan de helft van de wereldbevolking’, zegt Ryan. ‘Het wordt in meer dan honderd landen over de hele wereld gecultiveerd. Het kaf van de rijstkorrel kan meer dan vierhonderd voedingsstoffen leveren voor menselijke consumptie. De biochemische samenstelling verdient op zijn minst verder onderzoek.’