Rioolwater creëert grotere en snellere muggen
Joren Gettemans
13 augustus 2009
Water dat vervuild is met rioolwater bevat veel meer muggen, die bovendien groter en sneller zijn, zo blijkt uit onderzoek van de Emory-universiteit in Atlanta.
“We moeten ervoor zorgen dat we schonere waterlopen in de steden krijgen”, zegt hoofdauteur Luis Fernando Chaves van de Emory-universiteit in Atlanta. “Om de waterkwaliteit te verbeteren, moeten we ervoor zorgen dat er geen rioolwater in terechtkomt.”
Atlanta heeft een overflow-systeem. In normale omstandigheden wordt rioolwater gemengd met regenwater en afgevoerd naar een zuiveringstation. Maar bij een zware storm komt het rechtstreeks in de lokale waterlopen terecht. Zo’n 750 steden in de VS maken gebruik van een gelijkaardig systeem.
Meer muggen
Chaves en zijn collega’s verzamelden vier maanden lang waterstalen uit twee waterlopen: een rivier waar stormwater in terechtkomt, en een zuivere waterloop. In de vervuilde stroom bevatte elk staal muggenlarven. In het zuivere water was dat maar in 10 procent van de stalen het geval.
Vervolgens kweekten de wetenschappers muggenlarven in het labo in vervuild en zuiver water. De vervuilde tanks bevatten veel ammonium en fosfaten, die ook in rioolwater voorkomen en het voedsel vormen voor de bacteriën waar muggenlarven zich aan te goed doen.
Het gevolg laat zich raden: de muggen in de vervuilde tanks konden sneller eieren leggen die sneller uitkwamen. De muggenlarven hadden betere overlevingskansen en werden groter dan hun collega’s in zuiver water.
Dat heeft volgens de onderzoekers niet enkel met voeding te maken: vervuild water bevat ook minder vissen, de natuurlijke vijanden van muggenlarven.
Een eerdere studie door het Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention had al aan het licht gebracht dat er bij grote overstromingen meer muggen opdoken. Vooral zuidelijke huismuggen, berucht omdat ze het West-Nijlvirus overbrengen.