Rivaliteit tussen Thailandse autoriteiten verhindert goede hulpverlening

Nieuws

Rivaliteit tussen Thailandse autoriteiten verhindert goede hulpverlening

Rivaliteit tussen Thailandse autoriteiten verhindert goede hulpverlening
Rivaliteit tussen Thailandse autoriteiten verhindert goede hulpverlening

Charley Dossche

25 mei 2012

De Thailandse regering treft maatregelen om dit jaar efficiënter hulp te bieden bij overstromingen tijdens het regenseizoen dan vorig jaar. Toen kwamen zo’n 800 mensen om het leven. Rivaliteit tussen verschillende autoriteiten verhindert de vlotte werking van een centraal coördinatiecentrum voor de hulpverlening.

‘De Thailandse regering kan zich een debacle zoals bij de overstromingen tijdens het vorige regenseizoen niet permitteren’, klinkt het in de Asia Times. Tegenover de effectieve aanpak van het Koninklijke Thailandse Leger (RTA) staken de acties van de overheid bleek af. De bureaucratie was ongeorganiseerd en de hulp kwam veel te laat. Analisten menen dat de regering tijdens het volgend regenseizoen uit een ander vaatje zal moeten tappen als ze langer dan een jaar wil aanblijven.

Als we de voorspellingen mogen geloven, zal de regering niet kunnen rekenen op hulp van de weergoden. Ook dit jaar wordt opnieuw een hevig regenseizoen verwacht waardoor de Chao Phrayarivier opnieuw zou kunnen overstromen en belangrijke industriegebieden ten prooi kunnen vallen aan het water. Het leger heeft zich al voorbereid en zou klaar zijn om, net als vorig jaar, zijn populariteit een boost te geven via een succesvolle noodhulpoperatie.

Defensie ingeschakeld

Premier Yingluck Shinawatra erkent de problemen en heeft Defensieminister Sukampon Suwannathat aangeduid als verantwoordelijke voor de coördinatie van alle hulpprojecten tijdens het komende regenseizoen. Die is op zijn beurt gaan aankloppen bij generaal Nipat Thonglek, de voorzitter van het departement strategie  van de overheidsdienst Defensie. De generaal stelt een plan op om de overheidsacties te verbeteren.

Nipat en zijn medewerkers hebben al laten weten dat het ontbreken van een goed werkend coördinatiecentrum het grootste probleem is. De generaal zou het huidige operatiecentrum van het ministerie van Defensie willen belasten met die opdracht. Het zou dus alle hulp die de overheid tijdens rampen biedt moeten controleren en coördineren.

Het ministerie zou ook in contact moeten staan met provinciale autoriteiten zodat het meteen kan reageren op de vraag naar medische hulp, zandzakken, voedsel en water… ‘Ambtenaren van verschillende ministeries zullen aanwezig moeten zijn om snelle beslissingen te nemen’, aldus Nipat. Hij verwijst naar de rampzalige situatie van vorig jaar toen het soms weken duurde vooraleer ze de juiste mensen konden bereiken.

‘We hadden vorig jaar geen professionele mensen aan de top die passend en snel konden reageren op noodsituaties’

Geen ad-hocoperaties meer

Een ambtenaar die betrokken was bij de mislukte hulpverlening van vorig jaar, benadrukt het belang van een getraind en professioneel team in een dergelijk vernieuwd ministerie. ‘We hadden geen professionele mensen aan de top die passend en snel konden reageren op noodsituaties’, klinkt het. Hij benadrukt ook dat de samenwerking tussen verschillende overheden te wensen over liet.

‘We hadden enkel een soort ad-hocoperatie die Flood Relief Operations Command (FROC) werd gedoopt’, gaat hij verder. ‘Die was geïmproviseerd op de Don Muangluchthaven en werd geleid door politici die geen idee hadden van de manier waarop zo’n hulpcentrum moet werken.’ De keuze voor de luchthaven van Don Muang op zich is al een voorbeeld van een gebrek aan organisatie. ‘De luchthaven zou later ook overstromen. Experts waarschuwden daarvoor, maar de politici luisterden liever naar hun eigen raadgevers.’

Strijd om koninklijke hulpverlening

Ondertussen concurreert het RTA met het ministerie van Defensie om de controle over hulpprojecten van de koninklijke familie. Een van de projecten, die de koninklijke familie financiert en in het verleden altijd door het RTA werd beheerd, was van levensbelang voor het succesvolle optreden van het koninklijke leger tijdens de watersnood vorig jaar.

De onenigheid hierover is symbolisch voor de uitdaging waar de overheid voor staat als ze een centraal coördinatiecentrum wil installeren. In Thailand heersen rivaliteit en achterdocht tussen verschillende instituties waardoor ze vaak onafhankelijk van elkaar werken en amper communiceren.

‘Zelfs de Amerikanen, die worden beschouwd als de experts in het coördineren tussen verschillende instituties, slagen er niet in om in Irak en Afghanistan iedereen in het gelid te krijgen’, verdedigt een ambtenaar van het ministerie van Defensie zijn werkgever. ‘Je kan je dus wel inbeelden welke inspanningen wij in Thailand, voor wie dat proces nieuw is, zullen moeten leveren. We moeten twaalf instituties die allemaal denken dat ze het bevel hebben over de waterlopen en noodhulp op één lijn krijgen’, verduidelijkt hij.