Robin Hood op pad in New York

Nieuws

Robin Hood op pad in New York

Eline Gordts

22 september 2010

België lanceerde gisteren in New York samen met Frankrijk en Japan het voorstel om een wereldwijde bankentaks in te voeren die elk jaar 40 miljard dollar moet opleveren voor ontwikkelingssamenwerking.

In een gezamenlijke verklaring riepen de drie landen op om een taks van 0,005 procent in te voeren op internationale financiële transacties. Per 1000 dollar zou er dan 5 dollarcent in een ontwikkelingsfonds worden gestort. ‘Vijf cent is de toekomst van miljoenen mensen,’ zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner bij de lancering van het voorstel.

Huidige fondsen volstaan niet

Het Belgisch-Frans-Japanse idee moet tegemoet komen aan de dalend trend in ontwikkelingsbudgetten van de voorbije maanden. Door de financiële crisis zagen verschillende donorlanden zich immers genoodzaakt te bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. ‘Er is dringend nood aan financiële innovatie voor ontwikkelingshulp, want private en publieke fondsen volstaan gewoon niet,’ zei Kouchner. ‘Wie van de voordelen van globalisering geniet, moet bijdragen aan solidariteit,’ aldus het voorstel.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Charles Michel benadrukt echter dat het geld niet is bedoeld om landen toe te staan zich te onttrekken aan de verantwoordelijkheid 0,7 procent van hun bruto binnenlkands product te voorzien voor ontwikkelingshulp, maar dat deze taks als een extra bron van inkomsten voor ontwikkelingssamenwerking moet worden gezien.

Niet voor de nabije toekomst

Dat het plan snel werkelijkheid zou worden, is onwaarschijnlijk. Zowel de Verenigde Staten als het IMF en de Wereldbank reageerden erg lauw. Kouchner wees er echter op dat dergelijke ideeën vaak enige tijd nodig hebben om te rijpen. ‘Zo was ook iedereen in 1910 tegen de sociale zekerheid,’ zei hij.
Volgens Michel is de realisatie van het plan ‘voornamelijk afhankelijk van politieke wil.’ Een rapport van een onafhankelijke expertengroep heeft  immers uitgewezen dat het voorstel technisch perfect realiseerbaar is.  De minister denkt dat bijna zestig landen uiteindelijk bereid  zijn het plan te aanvaarden. ‘Het voorstel is eenvoudigweg een vorm van solidariteit,’ zei Michel nog.