Roemenië meet duurzaamheid

Nieuws

Roemenië meet duurzaamheid

29 september 2007

Roemenië zal als eerste Europese land gebruik maken van de Index voor een Duurzame samenleving (IDS) om de duurzaamheid van de samenleving te verhogen. De index laat aan de hand van 22 indicatoren zien hoe duurzaam een samenleving is.

Roemenië staat nu pas op de 82ste plaats van de IDS-index uit 2006. Op 8 oktober zal de Roemeense minister van Milieu en Ontwikkeling, Attila Korodi, het project lanceren. Bedoeling is de index toe te spitsen op enkele specifieke omstandigheden in Roemenië. Roemeense expert hebben contact gezocht met de Nederlandse Stichting voor een Duurzame Samenleving om samen te werken. Het Nederlandse ministerie van Buitenland zal het project financieel ondersteunen.
De IDS is samengesteld uit openbare gegevens van wetenschappelijke en internationale organisaties, om de twee jaar publiceert IDS een rangschikking van 150 landen op basis van hun duurzaamheid. In de lijst staat Nederland op de 12de plaats, België op de 48ste plaats. De Index is opgedeeld in vijf categorieën (persoonlijke ontwikkeling, schone leefomgeving, stabiele samenleving, duurzaam gebruik grondstoffen en duurzame wereld) die samen 22 indicatoren bevatten.