Roemenië niet langer transitland maar ook afzetmarkt voor heroïne

Nieuws

Roemenië niet langer transitland maar ook afzetmarkt voor heroïne

Marian Chiriac

23 februari 2003

Roemenië was jarenlang een doorvoerland voor heroïne uit Turkije op weg naar West-Europa. In de laatste jaren is echter het drugsgebruik onder lokale jongeren dramatisch gestegen. Dat leidt de overheid af uit de stijging van de hoeveelheid drugs die worden onderschept: van 37 kilo heroïne in 2000 tot 44 ton in de eerste negen maanden van 2002.

In oktober vorig jaar begon de Roemeense overheid een grootschalige campagne tegen drugs. Onderzoek wees uit dat een tiende van de stedelijke jeugd wel eens heroïne heeft geprobeerd. De drug is er relatief goedkoop te verkrijgen, voor ongeveer zes dollar per dosis. “Sommigen zijn nog maar nauwelijks in hun tienerjaren wanneer ze ten prooi vallen aan een drugsepidemie die de overheid niet in de hand heeft”, zo waarschuwt dokter Adrian Streinu-Cercel van het ministerie van volksgezondheid. “Het drugsgebruik bij 15- en 16 jarigen is de laatste drie jaar met tweehonderd procent toegenomen”.

In 2002 kozen 2.200 verslaafden er spontaan voor in therapie te gaan. Dat lijkt niet veel op een bevolking van 22 miljoen, maar de overheid vreest dat de meerderheid er niet aan denkt in behandeling te gaan. Wie zich komt aanmelden heeft meestal een overdosis achter de rug en verlaat het behandelingscentrum enkele dagen later zonder enig vooruitzicht op genezing.

De 15-jarige Mihai werd door zijn vader gedwongen naar het hospitaal te gaan. “Op zijn arm was er geen enkel plekje dat niet de zwarte vlek van een injectie vertoonde”, zegt de vader, “Mihai was te jong om te gaan werken en dus stal hij dingen uit ons huis om drugs te gaan kopen”. Twee keer echter slaagde Mihai erin uit het ziekenhuis te vluchten voor de dokters hem konden onderzoeken. Zijn vader houdt hem nu in de buurt en probeert erop toe te zien dat vrienden geen drugs meebrengen. “Als ik hem even uit het oog verlies, is hij weg”.

Het toenemende drugsgebruik van de voorbije jaren viel samen met een ernstige sociale en economische crisis. Op het einde van de jaren negentig leefde een derde van de Roemenen onder de armoedegrens en was tien procent van de mensen werkloos. Bij gebrek aan overheidsgeld moesten sportclubs en culturele centra hun deuren sluiten. Werkloze jongeren moesten hun tijd doden op straat, waar net op dat moment massaal veel drugs voorradig waren.

“Roemenië is zowel draaischijf als bestemming voor cocaïne uit Zuid-Afrika, heroïne uit Turkije, Afghanistan en Albanië en cannabis uit Iran, Irak en India”, aldus brigadegeneraal Pavel Abraham van het ministerie van binnenlandse zaken. Recent komen daar nog synthetische drugs bij die worden geproduceerd in Hongaarse en Bulgaarse laboratoria.

Abraham wijst op juridische en politieke obstakels voor een efficiënter drugsbeleid. De Roemeense wet voorziet geen beschermingsregeling voor kroongetuigen en verbiedt undercoverwerk. Er zijn slechts drie laboratoria waarin de politie drugs kan testen en de overheid geeft niet genoeg geld aan ontwenningsprogramma’s.

“Drugsgebruik wordt hoofdzakelijk gezien als een crimineel fenomeen”, zegt dokter Lucian Suditu. Dokters behandelen doorgaans enkel de fysieke gevolgen van verslaving, zonder aandacht te besteden aan de sociale en psychische noden van de patiënt. “De regering moet haar drugsbeleid radicaal omgooien”, zo meent Suditu. “Je moet beginnen met bewustmaking van schoolkinderen en steun aan families met problemen. Dan kan je beginnen nadenken over een geschikte politieaanpak”.

Marian Chiriac

xml=3

Ref: eu he