Rusland breidt invloed in Midden-Oosten uit

Terwijl de Palestijnse eenheidsregering voorzichtig wordt verwelkomd in de wereld, geeft de steun vanuit het Kremlin Rusland een mogelijkheid zijn invloed in het Midden-Oosten uit te breiden.

  • CC World Economic Forum Poetin breidt zijn invloed in het Midden-Oosten uit CC World Economic Forum

Rusland is een van de vier leden van het Midden-Oostenkwartet, samen met de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Verenigde Naties. Het kwartet werkt aan het Israëlisch-Palestijnse vredesproces en heeft – zij het voorzichtig – steun voor de nieuwe regering laten blijken.

Nu zeven jaar van intern conflict tot een einde zijn gebracht met de formatie van de Palestijnse eenheidsregering, lijkt het erop dat Rusland zijn rol als vredestichter in het Midden-Oosten wil versterken. Op die manier kan het land niet alleen meer invloed krijgen in de regio, maar ook in andere gebieden die verscheurd worden door interne conflicten, zeggen experts.

“Rusland kan deze eenheidsregering gebruiken als een platform om zijn positie te verstevigen met betrekking tot een aantal kwesties in de regio”, zegt Theodore Karasik, directeur Onderzoek en Consultancy bij het Institute for Near East and Gulf Military Analysis (Inegma) in Dubai. “Het Kremlin en het Russische ministerie van Defensie zijn bezig hun invloed in de regio te versterken. Ze profiteren daarbij van vermeende fouten die het Westen gemaakt heeft in pogingen landen voor zich te winnen in de kwesties die er spelen.”

In de afgelopen tien jaar leek het Russische buitenlandse beleid tegen interventie van buitenlandse machten in binnenlandse aangelegenheden van soevereine staten te zijn. Het Midden-Oosten werd steeds vaker aangevoerd als voorbeeld van hoe het niet moet. Rusland wees daarbij op de chaos en het geweld dat volgde na de Amerikaans-westerse militaire bemoeienis met diverse landen in de regio.

Het land zet zichzelf neer als vredestichter en probeert in Syrië dezelfde westerse fouten te vermijden door te pleiten voor een oplossing van het interne conflict zonder Amerikaanse militaire actie. Rusland versterkt daarmee zijn rol in een regio waar het eveneens fungeert als belangrijke wapenleverancier voor een aantal regimes. Het land onderhoudt ook belangrijke betrekkingen met staten zoals Israël en Iran.

Sancties

Ruslands steun voor de eenheidsregering in een explosief deel van een zeer onrustige regio, en de Russische rol in het Midden-Oostenkwartet, zullen meehelpen ook anderen ervan te overtuigen dat de Amerikaanse oplossingen in de regio – en elders in de wereld – niet werken, zeggen Russische analisten.

Defensieanalisten stellen dat veel landen in de regio het Amerikaanse Oekraïnebeleid als mislukt beschouwen en geneigd zijn zich met Rusland te keren tegen westerse sancties die aan Rusland zijn opgelegd na de annexatie van De Krim. De Russische nadruk op stabiliteit in de regio is ook gerelateerd aan de binnenlandse Russische agenda. De vele revoluties in de afgelopen tien jaar in dichtbijgelegen landen, evenals de Arabische opstanden, hebben onrust veroorzaakt bij de Russische politieke elite. De angst dat iets soortgelijks in Rusland kan gebeuren, heeft geleid tot inperking van de burgerrechten van de Russen, stellen mensenrechtenorganisaties.

Door in het Midden-Oosten als vredestichter op te treden die stabiliteit wil en westerse militaire interventie verwerpt, en steun te verwerven voor die positie, verwerft het Kremlin indirect ook steun voor zijn eigen benadering om thuis de orde te bewaren. “Rusland wil chaos als gevolg van interne onrust voorkomen, iets wat aansluit bij de binnenlandse agenda”, zegt Karasik.

De propagandamachine van het Kremlin heeft herhaaldelijk het idee de wereld in geholpen dat het Westen de buitenlandse revoluties aanjaagt en regisseert. Tijdens de Maidanprotesten in november vorig jaar in Oekraïne, werd het beeld geschetst dat door het Westen gesteunde fascistische groepen, die uit waren op chaos en destructie, de demonstraties initieerden. Deze fascisten zouden een illegale regering in het zadel willen helpen die moest fungeren als pion van het Westen en die een directe bedreiging voor Rusland zou vormen.

Het Kremlin kan nu wijzen op het oosten van Oekraïne, als een ander voorbeeld van de chaos die ontstaat als het Westen zich bemoeit met soevereine staten.

De problemen in Oekraïne kunnen echter ook betekenen dat Rusland elke ambitie die het zou hebben om zijn invloed in het Midden-Oosten uit te breiden, moet laten varen, zeggen sommige experts. “Palestina en het Midden-Oosten zijn niet belangrijk voor Rusland als het gaat om buitenlands beleid. De aandacht gaat momenteel volledig uit naar Oekraïne en de voormalige Sovjet-republieken”, zegt Sergei Demidenko, een Midden-Oostenspecialist van het Institute for Strategic Analysis in Moskou. “Rusland wil stabiliteit in het Midden-Oosten en Palestina, dat mag zo zijn, maar dat zegt Rusland omdat het toch iets moet zeggen.”

De Russische invloed in het Midden-Oosten is niet zo groot als sommigen denken, zegt hij. “Oekraïne staat momenteel op de agenda. Niet Palestina.”

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.