Russisch parlementslid, een gevaarlijk beroep
Sergei Blagov
21 april 2003
Parlementslid zijn in Rusland is niet zonder gevaren. In de afgelopen negen jaar werden evenveel volksvertegenwoordigers vermoord, zonder dat de politie opheldering kon brengen. Een gelijkaardig scenario tekent zich af voor de moord vorige week donderdag op het liberale parlementslid Sergei Joesjenkov. Partijgenoten gewagen van een politieke moord in opdracht van het Kremlin; het officiële onderzoek gaat in de richting van een mentaal gestoorde dader.
Een onbekende dader schoot Joesjenkov neer in de hal van zijn appartementsgebouw, vier uur nadat hij zijn partij Liberaal Rusland had geregistreerd voor de verkiezingen. De 52-jarige voormalige generaal had de ambitie om van Liberaal Rusland de derdegrootste partij van Rusland te maken. Een andere medevoorzitter van de partij, Vladimir Golovljov, werd in augustus 2002 het hoekje omgeholpen.
Het Russische parlement, de Doema, heeft van de veiligheidsdiensten tegen woensdag een verslag over de zaak gevraagd. De Moskouse procureur Mijail Avdjoekov heeft een speciaal team met de zaak belast. Aanvankelijk liet Avdjoekov verstaan dat hij politieke motieven onderzocht, maar vrijdag gaf hij aan dat de dader mogelijk een gek was en dat er misschien privé-redenen in het spel zijn.
Een andere voorman van Liberaal Rusland, Viktor Pochmelkin, twijfelt er niet aan dat het gaat om een politieke moord om de liberale oppositie stokken in de wielen te steken. Joesjenkov en Golovljov verlieten in mei 2001 de Unie van Rechtse Krachten om met financiële steun van de in ballingschap levende zakenmagnaat Boris Berezovski de partij Liberaal Rusland op te richten.
In juli vorig jaar weigerde het ministerie voor justitie de partij te registeren. Vorige week donderdag lukte het dan toch, nadat Berezovksi een stap terug had gezet. Berezovski, een gezworen vijand van president Vladimir Poetin, beweerde op de televisieomroep NTV dat de moord op Joesjenkov gebeurde in opdracht van het Kremlin.
Vorig jaar produceerde Joesjenkov met geld van Berezovski een film waarin de Russische nationale veiligheidsdienst wordt beschuldigd van de bomaanslagen op appartementsgebouwen in 1999 en 2000, waarbij 300 mensen omkwamen. Officieel waren de aanslagen het werk van Tsjetsjeense separatisten. Joesjenkov heeft als parlementslid deelgenomen aan het onderzoek naar de bommencampagne.
De voorzitter van de Doema, Gennadi Seleznjov, vindt de aanslagen een bijzondere uitdaging voor de samenleving. Het Kremlin liet officieel verstaan dat president Poetin diep geschokt is door het tragische nieuws. Na de val van de Sovjetunie verdubbelde het aantal moorden in Rusland, van 15.000 in 1986 tot 30.000 in 2002. In hetzelfde jaar verdwenen 88.000 personen zonder enig spoor na te laten.
Sergei Blagov
xml=3
Ref: eu ip hd