Russische en Amerikaanse wapens voor Libanees leger

Nieuws

Russische en Amerikaanse wapens voor Libanees leger

Tijs Vanderstappen

23 december 2008

Rusland en de VS verdringen zich om hofleverancier te worden van het Libanese leger. Nadat Moskou vorige week tien gevechtsvliegtuigen leverde, verkondigde Washington op zijn beurt Libanon een onbepaald aantal tanks aan te bieden. En dat is nog maar het begin.

Russisch minister Anatoly Serdyukov verkeert in een erg genereuze bui. Naar eigen zeggen om de banden met Libanon aan te halen verkocht hij hen 10 Mig jets aan een vriendenprijsje. Zijn Libanese collega overhandigde hem bovendien nog een lijst met andere militaire benodigdheden, die Serdyukov in de nabije toekomst zou bekijken.
Rusland is er duidelijk op gebrand zijn invloed in het Midden-Oosten uit te breiden. En dan kan de VS niet lang achterblijven. In het voorjaar zal het Amerikaanse leger zijn Libanese tegenhanger voorzien van een aantal M-60 tanks. Amerikaanse militaire steun is niets nieuw voor Libanon.
AFP schat dat de VS er alleen al sinds 2006 ongeveer 410 miljoen dollar aan spendeerde. Maar voor het eerst gaat het om dergelijk zwaar materieel. Daar blijft het overigens niet bij. Eveneens komende lente volgt bijvoorbeeld nog een lading luchtsteun (helikopters en dergelijke).

Gezamenlijk doel

Toch is er wat de VS betreft geen sprake van concurrentie, aldus David Hale van het Amerikaans Ministerie van Buitenlandse Zaken. Men wil volgens Hale enkel hulp bieden om de interne problemen en het terrorisme in Libanon aan te pakken. Dat Rusland mee in die dans springt kan dan enkel toegejuicht worden als een “sterk signaal van internationale steun”.
En die steun is vanuit Amerikaans standpunt blijkbaar hard nodig. Vooral Hezbollah is hen steeds meer een doorn in het oog. Niet toevallig staat deze militante sjiitische beweging al een tijd op de VS-lijst van terroristische organisaties. Eerder dit jaar meldden verschillende Amerikaanse bronnen dat Hezbollah haar invloed probeerde uit breiden in Zuid-Irak en er militanten opleidde om er de strijd aan te gaan met VS-troepen.
Ook in Libanon zelf nam de macht van Hezbollah exponentieel toe. In mei van dit jaar ontstonden er nog zware gevechten tussen Hezbollah en aanhangers van de regering in Beiroet. Om een totale burgeroorlog te vermijden werd toen een akkoord gesloten waarbij Hezbollah een ministerpost, parlementair vetorecht en 11 van de 30 zetels in de regering verwierf.

Israël niet overtuigd

Nu acht de VS dus de tijd gekomen om de inspanningen om de problemen in en rond Libanon op te lossen, verder op te drijven. Bondgenoot Israël is daar echter niet van overtuigd. Zij zien de krachtige wapens die de Russen en Amerikanen leveren liever niet in handen van het Libanese leger. Gevreesd wordt dat ze op die manier paradoxaal genoeg wel eens in handen van Hezbollah zouden vallen.
Het is volgens Israël immers nog maar zeer de vraag of het Libanese leger vrij staat van Hezbollah-invloed: een belangrijk deel er van heeft namelijk een sjiitische achtergrond. Laat staan dat ze geneigd zouden zijn slaafs de Amerikaanse bevelen op te volgen en vlakaf de strijd aan te gaan met één van de machtigste politieke en militaire organisaties van het land.
“De grote kracht van Hezbollah is dat ze op een onconventionele manier tewerk kunnen gaan, als een guerrilla.”, drukte een Israëlische woordvoerder zijn bezorgdheid uit in The Jerusalem Post, “Het is dan ook goed mogelijk dat in een toekomstig conflict tussen Israël en Hezbollah, deze wapens tegen ons gebruikt worden.”