Russische invloed in Zuid-Amerika breidt verder uit

Nieuws

Russische invloed in Zuid-Amerika breidt verder uit

Johan Denis

22 september 2008

De Russische energiereus Gazprom heeft vorige week miljardendeals gesloten in Bolivia en Venezuela. Caracas koopt militair materieel zoals luchtafweersystemen en pantservoertuigen in Rusland en Moskou helpt mee een wapenfabriek op te zetten in Venezuela.

Samen met het Franse Total tekende Gazprom, een van de grootste gasuitvoerders ter wereld, donderdag een deal in Bolivia met het staatsenergiebedrijf YPFB. Samen gaan ze 4,5 miljard dollar (3,1 miljard euro) investeren in een nieuw gasproject in het zuidoosten van Bolivia, in een gebied waar Total reeds aanwezig is.
YPFB zal een aandeel van zestig procent in het project hebben, Total en Gazprom de rest. Gazprom en YPFB hielden vorig jaar reeds gesprekken om een gezamenlijke maatschappij uit de grond te stampen.
De Boliviaanse president Evo Morales verklaarde bij de ondertekening van het akkoord dat zijn land ook Russische hulp zoekt in verband met landbouw en defensie.

Bijna twintig miljard dollar

Een dag later tekende Gazprom een deal in de Venezolaanse hoofdstad Caracas. In samenwerking met het Venezolaanse staatsbedrijf Pdvsa gaat ze er voor de kust gasvelden ontginnen.
Buiten Gazprom zijn nog enkele andere buitenlandse bedrijven bij de akkoorden betrokken, waaronder het Amerikaanse Chevron. Vorig jaar nog werden de Amerikaanse bedrijven ExxonMobil en ConocoPhillips door de Venezolaanse president Hugo Chávez uit miljardenprojecten verwijderd.
Slechts een week ervoor dreigde hij de olietoevoer naar de VS af te sluiten, nu beweerde hij dat Venezuela betere banden met de VS verwelkomde “als er een nieuwe regering is ingezworen volgend jaar”.
Tot nu toe werden vooral de olievoorraden in Venezuela aangesproken en de gasvoorraden, de grootste in Zuid-Amerika, ongemoeid gelaten. Daar komt dus nu verandering in. De bewezen voorraden hebben een omvang van meer dan 4000 miljard kubieke meter. Dit is meer dan de voorraad van de 27 EU-landen samen.
De investeringen zijn, volgens president Hugo Chávez en de Venezolaanse Minister van Energie Rafael Ramirez, goed voor 19,6 miljard dollar (13,5 miljard euro).
“Aardgas zal ons dezelfde mogelijkheden bieden als olie ons jaren geleden gaf,” zei Hugo Chávez bij de ceremonie. “We kunnen nu wel zeker zeggen dat de gasrevolutie is begonnen.”

“Elke dag steviger”

De Russische invloed in de regio beperkt zich niet tot het ontginnen van de gasvoorraden, er werd verleden week ook over militaire aankopen gepraat in Venezuela. Russisch vicepremier Igor Sechin en directeur-generaal van het Russische staatsbedrijf Rostekhnologii, Sergei Chemezov, waren ook in Caracas.
Venezuela plant de aankoop van Russische luchtafweersystemen en pantservoertuigen. Ook het gevechtsvliegtuig Su-35 van Sukhoi, dat in 2010 van de band moet rollen, staat op het verlanglijstje, volgens het Russische nieuwsagentschap Interfax.
De militaire samenwerking tussen beide landen wordt “elke dag steviger”, verkondigde de Venezolaanse minister van Defensie Gustavo Rangel.
Rusland gaat voorts helpen een wapenfabriek en een trainingscentrum voor piloten uit te bouwen in Venezuela. Beide landen zijn ook in gesprek over scheeps- en autofabrieken in het land. Afspraken rond het opzetten van draadloze breedbandnetwerken zijn er ook gemaakt.
De alliantie tussen beide landen werd bekritiseerd door VS-minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice, die zei dat Rusland “enkel zichzelf isoleert”. De akkoorden met Russische bedrijven komen er slechts een week nadat de VS-ambassadeurs uit Bolivia en Venezuela de deur werd gewezen.