Ruzie om bescherming strand op Jamaica

Maatregelen om erosie van het wereldberoemde strand bij Negril op Jamaica tegen te gaan, stuiten op weerstand van de bevolking die voor inkomsten afhankelijk is van het strand.

  • Peter (CC BY-NC-ND 2.0) De bevolking vreest dat de inkomsten uit toerisme zullen dalen door de maatregelen. Peter (CC BY-NC-ND 2.0)

Hoteleigenaren zijn tegen het project gekant, uit angst dat het toerisme eronder zal lijden.

De regering nam de ‘Seven Mile Beach’ bij Negril op in een klimaatactieplan, nadat uit diverse studies was gebleken dat meer dan 55 meter strand in de afgelopen veertig jaar verloren is gegaan. In maart wil de overheid beginnen met de aanleg van golfbrekers, onderdeel van een aantal maatregelen die volgens experts noodzakelijk zijn om het strand te beschermen tegen erosie.

Maar sommige inwoners verzetten zich tegen de klimaatplannen. Zij denken dat de golfbrekers meer kwaad dan goed doen. ‘Golfbrekers zijn niet wat de betrokken partijen hier willen. Deze structuren veroorzaken meer erosie dan ze tegengaan’, zegt Mary Veira van Couples Resort. Volgens haar bestaat de angst dat de golfbrekers het natuurlijke herstel van het strand na elke extreme weergebeurtenis hinderen.

Veira is een van de hoteleigenaren die tegen het project zijn, uit angst dat het de toeristische industrie zal schaden. Ze zegt ook dat de structuur die nu moet worden aangelegd, duidelijk anders is dan in 2008 bij de consultatie werd voorgesteld door Smith Warner International (SWI). De betrokken ingenieurs zouden volgens haar ook geen specialisten zijn op het gebied van waterwerken. De hoteliers vrezen dat bij storm keien van de golfbrekers losbreken en schade aanrichten. Ze zijn ook bang dat het uitzicht verpest wordt en dat er schade wordt aangericht aan het ecosysteem.

Desinformatie

De bouw van de golfbrekers volgt op werk dat eerder verzet is om de natuurlijke ecosystemen te beschermen.

Zowel het Nationale Milieu en Planningsbureau (NEPA), dat toezicht houdt op milieuplanning, als het Nationale Werkbureau (NWA), dat toezicht houdt op het project, zeggen dat de angst van de hoteliers ongegrond is.

Volgens de overheid verspreiden Veira en anderen desinformatie om het project te ondermijnen en verdeelt de kwestie de gemeenschap. De bouw van de golfbrekers op 1,2 kilometer afstand van de kust volgt op werk dat eerder verzet is om de natuurlijke ecosystemen te beschermen door herbeplanting met zeegras en mangroven op verschillende kwetsbare plaatsen, inclusief Negril. De golfbrekers moeten de golfslag verminderen en het herstelwerk versnellen, stelt de overheid.

Hotelketen Sandal Resorts International (SRI) heeft zich wel achter de plannen geschaard. Directeur Wayne Cummings van de populaire hotelketen sprak op 13 januari in een opiniestuk in de krant Jamaica Observer zijn steun uit voor het project.

Op 23 januari kwamen voor- en tegenstanders bij elkaar om tot een oplossing te komen, maar de partijen groeven zich tijdens die bijeenkomst alleen maar verder in. Cummings gaf tijdens de discussie toe dat de werkzaamheden tijdelijk een negatief effect zullen hebben op het toerisme en pleitte daarom voor maatregelen om hoteluitbaters financieel tegemoet te komen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.