Salvadoranen slaan op de vlucht voor bendegeweld

Nieuws

Salvadoranen slaan op de vlucht voor bendegeweld

Salvadoranen slaan op de vlucht voor bendegeweld
Salvadoranen slaan op de vlucht voor bendegeweld

IPS

23 augustus 2017

De regering van El Salvador moet meer doen om mensen die vluchten voor bendegeweld te helpen. Dat stelt VN-expert Cecilia Jimenez-Damary, na een bezoek aan het land. Volgens haar is er sprake van een "verborgen tragedie."

Wikipedia user Ll1324 (cc: 0)

In de Mejicanos in San Salvador vormt bendegeweld geen uitzondering.

Wikipedia user Ll1324 (cc: 0)​

‘Mensen ontvluchten hun huizen door het extreme geweld’, zei ze maandag. ‘Het probleem is groter en meer wijdverbreid dan de regering momenteel accepteert.’ De overheid moet volgens haar de volledige omvang van het probleem erkennen en het geweld dat het veroorzaakt, aanpakken.

Jimenez-Damary bezocht afgelopen week verschillende plaatsen waar geweld vaak voorkomt, zoals Mejicanos in San Salvador. ‘Bendes domineren de bevolking hier door bedreiging, intimidatie en een cultuur van geweld, die een impact heeft op volledige gemeenschappen en ook de dagelijkse activiteiten, interacties en relaties beïnvloedt.”

‘Als mensen bedreigd worden door bendes, ontvluchten ze hun huis en zoeken ze elders veiligheid.’

Moorden zijn volgens haar de norm geworden en standrechtelijke executies wijdverbreid. ‘Als mensen bedreigd worden door bendes, ontvluchten ze hun huis en zoeken ze elders veiligheid.’

LHBTI-gemeenschap

Jimenez-Damary wees op het belang van statistieken om de volledige omvang van het probleem in kaart te brengen. Er zijn nu alleen nog maar schattingen. Die geven aan dat duizenden mensen in El Salvador jaarlijks op de vlucht slaan voor bendegeweld, maar het exacte aantal is niet bekend.

‘Vooral jongeren zijn kwetsbaar voor geweld’, zei Jimenez-Damary. Het gaat dan niet alleen om het gedrag van gewelddadige bendes, maar ook om politie en leger die operaties met geweld uitvoeren.

‘Vooral jongeren zijn kwetsbaar voor geweld’

‘Zeker jongeren, vrouwen en meisjes lopen risico op bedreigingen en intimidatie, en ook op verkrachting. Wie tot de LHBTI-gemeenschap (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, intersekse conditie: nvdr) behoort, loopt evenzeer extra gevaar. Een persoon vertelde hierbij dat hij al verschillende keren gevlucht was voor bedreigingen en poging tot moord door bendes.’

Jimenez-Damary sprak tijdens haar vijfdaagse bezoek met overheidsfunctionarissen, VN-organisaties, andere humanitaire partners, vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) en gevluchte Salvadoranen.