Saoedi-Arabië vaccineert Mekkagangers uit poliolanden

Nieuws

Saoedi-Arabië vaccineert Mekkagangers uit poliolanden

Zofeen Ebrahim

13 november 2008

Het pelgrimseizoen is weer begonnen in Saoedi-Arabië. Mekkagangers uit landen waar polio heerst, moeten echter eerst langs de kliniek op vliegveld Jeddah om een vaccin te krijgen tegen deze kinderziekte. Ook geestelijken die geloven dat dit een Amerikaanse truc is om moslims te steriliseren.

Saoedi-Arabië is poliovrij, en wil dat zo houden. Daarom krijgen alle pelgrims uit Pakistan, Nigeria, India en Afghanistan een oraal poliovaccin (OPV). “Ongeacht leeftijd en vaccinatiestatus”, zei de manager van het Uitgebreide Immunisatieprogramma, dr. Hussain Bux Memon, tegen de media.
Het OPV heeft een versterkende werking na een eerste vaccin. Alle hadji’s uit poliolanden die jonger zijn dan vijftien jaar, moeten daar bij hun visumaanvraag een certificaat van laten zien, heeft de regering een half jaar geleden besloten.
Moslimland
“Het is heel nuttig dat een belangrijk moslimland dat doet”, zegt dr. Ni’ma Abid, teamleider polio voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in Pakistan. “Dat laat mensen zien dat er geen haram (verboden) ingrediënten in zitten.”
De teamleider van de WHO voor poliobestrijding in de Pakistaanse provincie Sindh, dr. Yehya Mostafah, zegt dat het Saoedische besluit niet zonder reden is. “Volwassenen uit deze landen zijn misschien immuun, maar kunnen de ziekte wel overdragen.” Vooral op mensen uit landen waar de hygiëne beter is, en waar men dus minder weerstand heeft.
Het is niet opgelegd door de WHO, zegt dr. Abid. “Saoedi-Arabië wil zelf voorkomen dat zich een herhaling van 2003 voordoet: toen werden twintig landen opnieuw met polio besmet door een virus dat via Mekka uit Nigeria kwam.”
Polio in Pakistan
Dit jaar is het aantal polioslachtoffers gestegen van 32 naar 81, vooral in de Noordwestelijke Grensprovincie en de Federale Stammengebieden in Pakistan, aan de grens met Afghanistan.
Ook 27 religieuze geleerden die dit jaar naar Mekka gaan, zullen het vaccin moeten slikken, letterlijk en figuurlijk. Zij hebben in het verleden een verbod op het vaccin afgekondigd, omdat dat volgens hen een Amerikaanse list was om onwetende moslimkinderen te steriliseren. Ouders van 24.000 Pakistaanse kinderen weigerden in 2007 mee te doen aan het huis-aan-huis vaccinatieprogramma. Ook werden polioteams bedreigd door militanten in beide provincies.
Met het nieuwe Saoedische beleid moeten de geestelijken inbinden. Onder andere de radicale leider Baitullah Mehsud heeft aangekondigd dat zijn Tehrik-e-Taliban (TTP) de poliocampagne toch gaat steunen.
Uit onderzoek blijkt dat niet alleen de ouders verantwoordelijk zijn voor het falen van het polioprogramma tot nu toe. Bij de laatste campagne, afgelopen oktober, werden veel kinderen rond Islamabad opgegeven als ‘vermist’. Dat bleek niet aan de ouders te liggen, maar aan teams die verkeerde krijtmarkeringen op de huizen hadden getekend. Consultants ontdekten dat dit werd gedaan door “spookteams” die het programma wilden frustreren.